Verhalenpoli

Foto: Pixabay

Longarts en auteur Sander de Hosson en huisarts Marieke Dijkzeul gastsprekers bij 1e editie van ‘De Verhalenpoli’ in Apeldoorn. ‘Hoor, zie en ervaar de kracht van verhalen in de zorg’

‘De Verhalenpoli’

Tijdens de allereerste editie van ‘De Verhalenpoli’ vertelt longarts Sander de Hosson, tevens auteur van de bestseller ‘Slotcouplet’, over de positieve effecten van persoonlijke verhalen in de zorg. De Verhalenpoli vindt plaats op woensdag 8 april 2020, vanaf 16.00 uur, in het auditorium van Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn. “Met dit evenement willen we de kracht van verhalen onder de aandacht brengen van zorgverleners, patiënten, mantelzorgers en professionals die de zorg organiseren”, vertellen de organisatoren Bas Schepers – oprichter van het Heldenbureau – en Wilfred van der Maas -fysiotherapeut en eigenaar van Voortgaan!. Naast Sander de Hosson hebben ook de Apeldoornse huisarts en blogger Marieke Dijkzeul (zie foto) en illustratrice Hélène Jorna een rol in het programma.

Verhalen leiden tot betere zorg

“Wat betekent ongeneeslijk ziek zijn voor een patiënt en de familie? Welke rol kunnen zorgverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen daarbij spelen?”, begint de Hosson. “Verhalen laten zien hoe mensen omgaan met bijvoorbeeld de eindigheid van het leven, hoe zij invulling geven aan hun leven tot het einde en hoe je als betrokkenen van betekenis kunt zijn.” Hier zijn Schepers en van der Maas het meer dan mee eens. “Uit onze eigen ervaringen en contacten met diverse zorgverleners weten we inmiddels dat verhalen ervoor zorgen dat de zorg beter aansluit bij de wensen en verwachtingen van de patiënt”, vertelt van der Maas, “maar ook dat de zorgverlener meer begrip krijgt voor de patiënt en zijn familie. Verhalen inspireren, zorgen ervoor dat mensen ongemerkt hun verwachtingen vertellen en als zorgverlener kun je met verhalen je boodschap concreet maken voor patiënten.” Schepers vult aan: “Wanneer je investeert in de relatie met de patiënt door te luisteren naar zijn verhaal, in plaats van te vertellen over de te hanteren richtlijnen en protocollen die een bepaalde ziekte met zich meebrengt, kun je veel beter verwachtingen op tafel krijgen, zowel van de patiënt als van de familie erom heen”.

Het effect van een verhaal

“Een mooi voorbeeld is het verhaal ‘De kunstenaar en zijn vrouw’ wat ik voor een zorgorganisatie in Enschede heb geschreven”, gaat Schepers verder. “Door het ophalen van zijn persoonlijke verhaal kregen de zorgverleners handvatten om met zijn soms onverklaarbare gedrag om te gaan en schakelden zij vaker zijn vrouw in om advies te vragen. Niet alleen voor de kunstenaar prettig, maar zeker ook voor de zorgverleners, want zij kwamen daardoor minder in conflictsituaties terecht.”

Ontstaan van De Verhalenpoli

“De kracht van het verhaal is enorm!”, vertelt van der Maas. “Hier moesten we echt meer mee doen en zo is het idee van ‘De Verhalenpoli’ ontstaan. Met dit evenement willen we het gebruik van verhalen in de zorg stimuleren.” “Professionals uit de zorg, patiënten en hun familie, iedereen is welkom op de allereerste verhalenpoli”, zegt Schepers. “Bewust hebben we gekozen voor een gemengd publiek, zodat elke doelgroep het effect van het gebruik van verhalen ervaart en we daardoor een sneeuwbaleffect creëren. Het bewust gebruiken van verhalen in de zorg moet gewoon een ‘must’ worden.”

Meer informatie over het evenement  

Kaarten bestellen? Bestel je kaarten direct op www.heldenbureau.nl. De kosten per kaart zijn: €29,95. Er is plaats voor maximaal 200 personen.

Interessante links:

Verhalen Sander de Hosson

Blogs Marieke Dijkzeul

Helene Jorna

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224