Nederland een moeizame winst tegen Australie

Het Nederlands elftal heeft in Porto Alegre met 3-2 van Australië gewonnen. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Spanje kwam deze zege moeizaam tot stand. De winnende treffer kwam op naam van Memphis Depay. De andere treffers kwamen van Arjen Robben en Robin van Persie. Met de zege op Australië is Nederland zo goed als zeker van de tweede ronde.

Nederland speelde met dezelfde opstelling als tegen Spanje. Tijdens de laatste training leek het erop dat Jeremain Lens zou spelen in plaats van Ron Vlaar, maar Van Gaal koos toch voor de verdediger.
De eerste twintig minuten gebeurde er niet veel. Oranje leek een beetje te schrikken van de felheid van Australië, maar tot grote kansen voor de Socceroos leidde dit niet. De voorsprong in de twintigste minuut was een flinke meevaller voor het Nederlands Elftal. Robben onderschepte de bal op de middenlijn en profiteerde optimaal van de ruimte die hij kreeg. De Groninger schoof de bal beheerst langs keeper Maty Ryan.
Lang kon Nederland niet genieten van zijn voorsprong. In dezelfde minuut poeierde Tim Cahill raak. Hij nam een voorzet grandioos op de slof en via onderkant lat ging de bal in het net. Daarna was het Australië dat sterker was. Mark Bresciano en Matthew Spiranovic kregen zelfs goede mogelijkheden, maar beide ploegen gingen rusten met 1-1.
Tegenvaller voor Oranje was het uitvallen van Bruno Martins Indi, vlak voor rust. De Feyenoord-verdediger moest na een aanvaring met Cahill per brancard van het veld. Van Gaal bracht Memphis Depay in als zijn vervanger en schakelde over naar een 4-3-3-systeem.
De tweede helft begon bijzonder ongelukkig voor Oranje. Daryl Janmaat kreeg de bal tegen zijn hand en scheidsrechter Djamel Haimoudi wees naar de stip. Mile Jedinak benutte vervolgens de makkelijk verkregen penalty.
Vijf minuten later was het Memphis Depay die met een sublieme pass Robin Van Persie, die even daarvoor geel had gekregen en dus de laatste poulewedstrijd tegen Chili mist, vrij zette voor de keeper waarna die laatste de 2-2 aantekende. Mathew Leckie kreeg voor Australië nog een grote kans op de 3-2, maar Jasper Cillessen kon de met de borst gespeelde bal pakken.
Direct na de kans voor Leckie scoorde Nederland de 3-2. Bij die goal had Memphis Depay opnieuw een hoofdrol. Ditmaal was hij de doelpuntenmaker. De aanvaller van PSV kreeg de bal op zo’n 30 meter van het doel en haalde uit. In de slotfase bleef het spannend, want beide ploegen kregen nog kansen.
Vanavond spelen Spanje en Chili tegen elkaar. Bij een gelijkspel of verlies van Spanje is Nederland zeker van plaatsing voor de volgende ronde. Mocht Spanje vanavond winnen, dan heeft Nederland aan één punt genoeg tegen Chili om de achtste finale te bereiken.
Door: Novum