Ontspannen sfeer bij afsluitende training Oranje

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (21)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 21: business as usual in Dallas.
Vrijdag 8 juli 1994: Op de dag voor de kwartfinalekraker Nederland – Brazilië traint Oranje om half elf ’s ochtends op het terrein van de Southern Methodist University, zo bericht The Dallas Morning News. Na het ontbijt stappen we derhalve meteen in de auto om de afsluitende oefensessie bij te wonen. We arriveren ruimschoots op tijd op de campus, zijn er zodoende ruim een uur lang getuige van hoe bondscoach Dick Advocaat zijn manschappen klaarstoomt voor de grote clash. Niks geen gesloten deuren, de training is gewoon toegankelijk voor publiek. 
Langs het veld staat bovendien een klein legertje aan cameralieden en fotografen met enorme ‘toeters in slagorde opgesteld. Het journalistenkorps is massaal uitgerukt. Alle kopstukken van de vaderlandse sportpers zijn present. Stuk voor stuk in korte broek en T-shirt vanwege de hoge temperaturen. Sierd de Vos trok destijds ook al de aandacht. Verder verdringen Oranjes tegenwoordige perschef Kees Jansma, Jack van Gelder, Arno Vermeulen, Dick van den Polder, Henri van der Steen, Henk Evenblij en Henk van Dorp zich aan de zijlijn. Een illuster gezelschap.
De spelers doen rustig aan, de sfeer lijkt ontspannen. De training wordt afgesloten met een lekkere partij. Als de Oranjehelden van het veld afstappen, nemen ze ruimschoots de tijd voor de vele handtekeningenjagers. Vooral de krabbel van Dennis Bergkamp is felbegeerd. Evenals Frank Rijkaard en Edwin van der Sar staat Bergkamp nog druk te signeren terwijl de overige internationals al in de gereedstaande bus zitten. Jansma en consorten proberen de spelers bij de busingang de laatste nieuwtjes te ontfutselen. Ik spreek kort een paar woorden met Marc Overmars, die met een dik ingepakt rechter been naar het hek toekomt waarachter wij staan. Alles gaat goed, verkondigt hij. Hij heeft veel vertrouwen in een goede afloop.
In de middag is het in het centrum van Dallas business as usual. Uit weinig blijkt dat een etmaal later ter plaatse een kwartfinalewedstrijd op het WK zal worden afgewerkt. Aantal voetbalsupporters valt te overzien. Vreemd genoeg komen we meer Nederlanders dan Brazilianen tegen. Vooral vrouwelijk schoon uit Zuid-Amerika laat nog op zich wachten en is slechts mondjesmaat vertegenwoordigd. 
MORGEN DEEL 22: Romario c.s. knikkeren Oranje uit het toernooi

Reacties