Overwinning op Ajax welkome opsteker voor Peter Bosz

Trainer doet geen concessies aan aanvallende speelwijze Vitesse

Voor Peter Bosz en Vitesse betekende de 1-0 overwinning van zondagmiddag op Ajax een welkome opsteker. Het hele seizoen al krijgt de Apeldoornse oefenmeester complimenten over hoe hij de Arnhemse Eredivisionist laat voetballen, de resultaten vallen nochtans bitter tegen. Bosz blijft evenwel vasthouden aan zijn opvattingen en de aanvallende speelstijl. Zelfs toen afgelopen week na de 4-1 nederlaag in Heerenveen en de bekeruitschakeling in Groningen de kritiek onder de kritische achterban toenam, gooide de Vitesse-trainer het roer niet rigoureus om. De lage klassering op de Eredivisieranglijst heeft Bosz geen moment tot wanhoop gedraven. “Nee, nooit”, zo gaf Bosz zondagavond in de uitzending van Studio Voetbal te kennen.

In het voetbalpraatprogramma van de NOS legde Bosz uit dat hij de afgelopen maanden geen enkel moment van vertwijfeling heeft gekend. De ex-international ziet geen enkele reden om consessies te doen aan Vitesse’s speelwijze. “Als je kan winnen door het blok wat verder naar achteren te zetten, dan ben ik de eerste die dat zal doen, want ik wil winnen. Maar ik heb het gevoel dat we met deze spelers uitstekend op deze manier kunnen spelen.”

“Het gaat om winnen, en dat doen we te weinig. Wij willen én winnen, het allerbelangrijkste, én de mensen vermaken. Dat eerste gebeurt regelmatig wel, het tweede gebeurt veel te weinig. De voorwaarden om wedstrijden te winnen, is dat je kansen moet creëren. En je moet er zo weinig mogelijk weggeven. Dat doen we alletwee, want dat is het rare natuurlijk. Aan de ene kant zijn wij de ploeg die de meeste kansen creëert, aan de andere kant zijn we na Feyenoord de ploeg die de minste kansen weggeeft. Als je dan toch slechts twaalfde voor vandaag staat, dan doe je ook een heleboel niet goed. Daar kijken we natuurlijk ook goed naar, en het is dat we de vele kansen niet weten om te zetten in doelpunten en dat we bij de weinige kansen die we weggeven ook wel hele grote verdedigende fouten gemaakt hebben. En dan wordt het lastig wedstrijden winnen.”

Na het vertrek van Wilfried Bony mist Vitesse een killer voorin, verklaarde Bosz. “Ik vind ook dat we te laag staan. Daar zijn zeker redenen voor. Want als je zo laag staat, dan doe je toch ook iets niét goed. Een van die zaken is dat we hebben lopen worstelen met de spitspositie. Dat is gewoon een feit. Het is zó fijn als je gewoon van voren scoort, dat ontlast ook je verdediging. Dat gebeurt gewoon te weinig. Dat is wel een van de redenen.”

Wanneer Bosz zijn in de zomer aflopende contract verlengt, liet hij in het midden. De intentie om in Arnhem te blijven is er zeer zeker, zo viel af te leiden uit zijn woorden. “Ik heb al een paar keer met de club gesproken. Wij weten wat we aan elkaar hebben en wat we willen. Ik vind dit nu niet het moment, als je zo presteert met Vitesse. We moeten eerst maar eens wedstrijden gaan winnen. Ik wil zeker niet weg, ik heb het gewoon heel goed naar m’n zin. Ik heb gezegd ik wil er even rustig en goed over nadenken. Er is natuurlijk een heleboel onrust, zo noem ik het maar eventjes, om de club heen. Ik vind het knap hoe de clubleiding, en dan heb ik het over de directie, raad van commissarissen, hoe rustig die mensen zijn gebleven. Die gaan niet mee in de gekte. Die weten hoe wij iedere dag werken, die weten hoe wij als staf werken, hoe wij met de spelers omgaan.”

Een overstap naar een buitenlandse topclub heeft Bosz niet opgegeven, zo bewees zijn ‘openlijke flirt’, afgelopen jaar met de Russische kampioen Zenit Sint-Petersburg. “Je bent trainer, je bent ambitieus, dat ben ik ook, je wilt hogerop. Als dan op een gegeven moment een grote club, en Zenit is gewoon een hele grote club, aangeeft met jou te willen praten, dan vind ik dat wel iets van een buitencategorie. Dat begrijpen ze gelukkig binnen de club ook. Toen heb ik dat inderdaad gemeld en heb ik een gesprek met hun gehad.”

Reacties

Cookieinstellingen