Whiskeydag: ‘whiskey wint terrein in Nederland’

https://www.youtube.com/watch?v=cDkcrvF2OWI

Het is vandaag toegestaan om naar de fles te grijpen, want het is Wereld Whiskeydag. Het drankje, gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten, groeit in populariteit in Nederland. ”Whisky is op dit moment een hype en heel veel mensen zijn ermee bezig”, zegt Charles Snel van The Whisky Specialist tegen Nieuws.nl.

Whiskeyliefhebber

Echte Whiskyliefhebbers zijn we niet in Nederland, want we drinken vooral Blended Whisky. Dat zijn whisky’s die zijn samengesteld uit verschillende distilleerderijen. ”Waarschijnlijk is Johnnie Walker Red Label de populairste in Nederland”, zegt Snel.

Volgens de specialist ligt dat vooral aan de prijs van de drankjes. ”De Blended Whisky’s zijn vooral populair omdat ze zo goedkoop zijn, maar mensen vinden het vooral lekker, anders drinken zij het niet.”

Maar de echte liefhebbers gaan volgens Snel toch liever voor een Single Malt Whisky. Dat is een whisky die afkomstig is van één distilleerderij. ”Glenfeddich is wereldwijd de belangrijkste speler”, zegt Snel.

Nederlandse bodem

Whisky’s worden vooral in het buitenland geproduceerd, maar we kennen tegenwoordig ook een aantal whisky’s van Nederlandse bodem. ”Het is een hype in de hele wereld. Whisky is altijd een bestaande markt geweest maar de vraag over de hele wereld neemt toe waardoor het nu niet aan te slepen is.”

Volgens Snel kennen we in Nederland twee producenten die iets betekenen. Dat zijnZuidam en Us Heit Distillery. ”Voor de rest zijn het eigenlijk allemaal een soort hobbyisten die net begonnen zijn en waar nog niets van op de markt is.”

Maar Zuidam begint volgens Snel steeds populairder te worden. ”Ze beginnen nu ook whisky’s te krijgen die internationaal ook wat betekenen op de markt.” In 2007 bracht Zuidam Millstone Dutch Single Malt Whisky op de markt. De whisky is verkrijgbaar in Nederland, België, Denemarken en Japan.

De Friese stokerij Us Heit Distillery bracht Frysk Hynder Dutch Malt Whiskey op de markt.

 

Reacties