‘Leed vluchtelingen heeft Apeldoorn geraakt’

Apeldoorn wist voor de vakantie een noodopvang voor honderden asielzoekers nog buiten de deur te houden, maar door de aanzwellende migrantenstroom ging de burgemeester toch door de knieën. De reacties van veel inwoners vielen hem alles mee.

“Een beetje gespannen, dat wel”, zo zat Apeldoorns burgemeester John Berends maandagavond tegenover een volle zaal om het besluit te verdedigen voor noodopvang van 400 vluchtelingen, mannen uit Syrië en Eritrea, in de Americahal. Als geen ander kent hij de felle weerstand tegen de komst van een asielzoekerscentrum  in ‘de gemiddeldste stad van Nederland’.

Geen dictaat
Voor de vakantie had hij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa), nog afgewimpeld. “Kon Apeldoorn ook nog een noodgroep aan? Ik voel er even niet voor, was mijn antwoord. We hadden net een jaar lang heel zorgvuldig gepolst bij burgers en bediscussieerd met alle wijk- en dorpsraden en actiegroepen die ontstonden of en hoe we 800 asielzoekers kunnen opvangen. Dat weeg je mee, je wilt geen dictaat.” [Lees verder bij Trouw]

Reacties