Lezing professor Zvi Eyal uit Jeruzalem: Kunnen we leren van het verleden?

Foto: JPost.com

Zvi Eyal komt in april op tournee naar Nederland en is 13 april in Apeldoorn. ’s Middags zal hij op de Jac. Fruijtier Scholengemeenschap in gesprek gaan met leerlingen en ’s avonds spreekt hij in de Synagoge aan de Paslaan.

Huidige ontwikkelingen

De nu 90-jarige Zvi is zeer bezorgd over ontwikkelingen in de huidige westerse samenleving, hij ziet parallellen met de jaren 30 van de vorige eeuw. Is een catastrofe vooraf te onderkennen? Of kan die alleen achteraf vastgesteld worden? Wat kunnen we leren van het verleden?

Zvi Eyal

Wie is deze professor Zvi Eyal ? Hij werd in 1925 geboren in Utrecht. Als tiener zat hij 2 jaar in kamp Westerbork. In september 1944 wist hij daaruit samen met zijn broer te ontsnappen. Dit was op de avond net voor hun transport naar Theresienstadt.

In 1945 begon hij in Utrecht aan de studie scheikunde, maar al in 1946 vertrok hij ‘illegaal’ naar het toenmalige Palestina. Na de onafhankelijkheidsoorlog van Israël in 1948 besloot hij voor arts te gaan studeren en later voor chirurg. Hij werd professor in de chirurgie in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem, waar hij tot zijn 70e jaar hoofd van een afdeling was.

Open huis voor Nederlanders

Sinds 1977 woont hij in het Joodse kwartier van de oude stad van Jeruzalem. Zijn huis staat altijd open voor Nederlanders, uit dankbaarheid voor de mensen die hen op hun vlucht uit Westerbork onderdak verleend hebben.

Lezing

De avond met prof.Eyal in de Synagoge begint om 20.00 uur. Zijn boek “Een open deur” met zijn bijzondere levensverhaal is deze avond beschikbaar.

Dit is een unieke gelegenheid om een oorlogsoverlevende zelf te horen spreken. Geweldig dat professor Eyal dit nog kan doen! U bent dus van harte uitgenodigd voor deze bijzondere avond.

Vanaf 19.30 uur zijn de deuren open. Gratis toegankelijk, collecte na afloop. Voor nadere informatie www.israel-apeldoorn.nl tel. 06-24614967

Reacties

Cookieinstellingen