Aantal stembureaus is zaak van de gemeenten zegt het VNG

Foto: Pixabay

In de afgelopen periode is er veel te doen geweest over het aantal stembureaus dat wordt geopend voor het referendum op 6 april. In verschillende gemeenten besloot men vanwege de kosten minder stembureaus te openen. In Son en Breugel zouden daardoor 70% minder bureaus open gaan!

Het referendum

Op het referendum kunt u aangeven of u voor of tegen het handelsverdrag met de Oekraïne bent. Het referendum is raadgevend, dat wil zeggen dat de politiek kan besluiten om het oordeel van de kiezers naast zich neer te leggen. De uitkomst van het referendum is ook niet geldig als er minder dan 30% van de kiezers hun stem uitbrengen. Over het gehele land geteld zouden er 10% minder bureaus openen. Door het openen van minder bureaus wordt het stemmen voor de kiezer minder aantrekkelijk. Er moet dan immers meer moeite worden gedaan om te stemmen. Ook voor de stemmer die minder mobiel is, is het belangrijk om in de directe omgeving te kunnen stemmen.

Negatieve invloed

De organisatoren en aanjagers van het referendum waren het niet eens met de maatregel minder bureaus te openen. De gemeente Son en Breugel werd door het Forum voor Democratie voor de rechter gedaagd en deze oordeelde dat het openen van minder stembureaus een onrechtmatige daad is. Toch worden nog steeds niet in alle gemeenten het gebruikelijke aantal stembureaus geopend. Een doorn in het oog van het Forum voor Democratie. Zij vindt dat de opkomst en de uitslag van het referendum op een negatieve manier worden beïnvloed door de maatregel en kwam in actie. Daarom vroeg een advocaat van het advocatenkantoor Kennedy van der Laan namens het Forum de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) er bij de gemeenten op aan te dringen om in elk geval alle stembureaus te openen. De VNG voelde daar niet voor. Zij vinden dat de gemeenten zelf mogen besluiten om minder bureaus te openen. Daar worden ook goede redenen voor gegeven, aldus het VNG. Bijvoorbeeld als er al erg veel stembureaus waren en het aantal op het referendum werd beperkt tot een normaler aantal.

Minder stembureaus

Voor Son en Breugel is de situatie opgelost, er worden meer bureaus geopend. Voor andere gemeenten blijft de situatie bestaan. De gemeenten Stein, Katwijk en Oldenzaal spannen de kroon met de opening van rond de 70% minder bureaus. In de gemeente Alkmaar, in de dorpen Driehuizen en Grootschermer kan niet gestemd worden, stemgerechtigden moeten naar een stembureau in Alkmaar om te kunnen stemmen. De gemeente Apeldoorn staat niet op de lijst van gemeenten die minder stembureaus openen. Hier gaan alle 96 bureaus op 6 april open!

 

Reacties