Eerste NK skateboarden voor dames in Real-X

Het dames skateboarden is de afgelopen jaren flink gegroeid. Voortgaand op deze groei wordt er zaterdag 23 april in Nederland voor de allereerste keer een Nederlands Kampioenschap skateboarden voor dames georganiseerd. Het NK is een initiatief van Skateboard Federatie Nederland in samenwerking met Real-­X skatepark en Candy Jacobs, regerend Europees kampioene.

NK skateboarden op de Olympische Spelen

Skateboarden gaat zeer waarschijnlijk onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen in 2020 in Tokio. De definitieve beslissing hierover valt in augustus dit jaar. Ook dat zal de eerste keer zijn in de geschiedenis. Het aantal deelnemende dames zal dan hetzelfde zijn als het aantal deelnemende heren. Wereldwijd rijden er zo’n 500.000 dames op skateboards. Er zijn in Nederland circa 500 actieve skateboardende dames. Er rijdt zeer veel jong vrouwelijk (top)talent rond in Nederland.

Punkrockband March

De NK dames wedstrijden worden tussen 13:00-18:00 uur in Real-X gereden in de vorm van zogenaamde runs en jamsessions welke beoordeeld worden door een vijfkoppige, vakkundige jury. Er zijn twee wedstrijdonderdelen: ‘Street’ en ‘Bowl’. Na de wedstrijd zal de prijsuitreiking plaatsvinden met na afloop een optreden van de punkrockband March.

Wedstrijdonderdeel Bowl

Bowl skateboarden is een spectaculair onderdeel van het skateboarden. In deze tak van sport wordt gebruik gemaakt van een grote houten constructie in de vorm van een kom met uitstulpingen. Een bowl kan heel divers van vorm zijn maar lijkt nog het meest op de lege, ronde privézwembaden zoals die te vinden zijn in Amerika. Daar ligt dan ook de geschiedenis van het bowl skateboarden. Enkele tricks die te zien zijn in dit onderdeel zijn o.a.grinds, airs, handplants en grabs.

Wedstrijdonderdeel Street

Street skateboarden is de meest beoefende discipline binnen de skateboardsport. Bij het streetskateboarden wordt gebruik gemaakt van een vlakke vloer waarop diverse obstakels geplaatst zijn, het zogenoemde streetparcours. De obstakels hebben diverse vormen en lijken vaak op straatmeubilair. Enkele benamingen van obstakels zijn: quarterramp, bank, handrail, drive, piramide, ledge, spine, curb, etc.

Het NK skateboarden voor dames vindt plaats vanaf 13.00 uur in Real­-X skatepark, Vlijtseweg 148, Zwitsal Noord, gebouw 54, 7317 AK Apeldoorn. De entree is 5 euro. Meer informatie vindt u hier en hier.

 

Reacties

Cookieinstellingen