deA start werving voor groot zonnepark Ecofactorij

Foto: deA

Duurzame energiecoöperatie deA start op 16 juni met de verkoop van 2100 ZonDelen. Daarmee komt de realisering van een grootschalig zonnepark op bedrijventerrein de Ecofactorij een grote stap dichterbij.

Zonnepark Ecofactorij

Het geplande zonnepark maakt zonne-energie mogelijk voor mensen en bedrijven die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen en die toch een bijdrage willen leveren aan de verduurzaming van het energieverbruik. Zij kunnen ZonDelen kopen waarmee één-op-één zonnepanelen worden gelegd op het Zonnepark Ecofactorij. Ook voor mensen die met hun spaargeld een impuls willen geven aan de duurzaming van Apeldoorn, is het park een kans. Bedrijven kunnen met aankoop van de ZonDelen hun energieverbruik aantoonbaar vergroenen.

ZonDelen

Een ZonDeel kost € 335,-. De looptijd van een ZonDeel is 15 jaar en de jaarlijkse uitkering bestaat uit een vast bedrag aan aflossing en een variabele rentebonus. Het verwachte rendement over 15 jaar bedraagt 4,65% per jaar.

Partners

deA realiseert Zonnepark Ecofactorij in nauwe samenwerking met het parkmanagement van de Ecofactorij, met dakeigenaar Henk van de Scheur en firma Oosterberg, gevestigd in het pand en tevens leverancier van de zonnepanelen. Het zonnedak wordt geïnstalleerd door installatiebedrijf Mulder Duurzaam. Het zonnepark is onderdeel van het plan om op de Ecofactorij slimmer om te gaan met vraag en aanbod van energie.

Snelle actie

Het zonnepark sluit nauw aan bij een wereldwijde ontwikkeling om over te stappen van fossiele, vervuilende brandstoffen naar duurzame, schone energie. Ook elders in Nederland verrijzen grote zonnedaken en zonneparken, zoals op Ameland, in Den Bosch en Zwolle. De crowdfunding die de installaties mogelijk maakt, loopt vaak zeer voorspoedig en de verkoop van ZonDelen gaat snel.

Planning

De inschrijving voor ZonDelen op Zonnepark Ecofactorij start op 16 juni. Leden van deA (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) krijgen vanaf 11 juni de mogelijkheid van een voorinschrijving.
Ook krijgen zij € 50,- korting op het eerste ZonDeel dat ze kopen. De installatie van de panelen is gepland vanaf september zodat het grote zonnedak vanaf november 2016 elektriciteit kan opwekken. ZonDeelhouders kunnen de opbrengst van de panelen dan online via een app bekijken.

Reacties