Doe met regelmaat een huidcheck op verdachte plekjes

Foto: pixabay

Checkt u uw huid op verdachte plekjes? Veel mensen doen dat niet vaak genoeg. In de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar bekijkt zelfs bijna 65 procent van de Nederlanders zichzelf niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Eén op de vijf mensen weet niet waar ze op moeten letten. Zo blijkt uit onderzoek van  Stichting Melanoom.

Elk jaar horen 6000 mensen dat zij melanoom hebben. Dit is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker. Daarvan zullen 800 mensen aan deze vorm van kanker overlijden. Van de mensen die het al vroeg ontdekken geneest wel 99%! Alle reden dus om regelmatig je eigen huid, die van je partner of gezinsleden zoals kinderen, goed te bekijken.

Check je plekjes

Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, heeft de stichting de campagne #checkjezelf gestart. Het advies van dermatologen is om één keer per kwartaal de huid te checken op verdachte plekjes.

Vooral jongeren wordt geadviseerd om goed te checken. 39 procent doet dat nooit terwijl melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Bovendien weten bijna twee op de vijf Nederlanders niet wat melanoom is.

Dit is waar men op moet letten:

  • Een moedervlek die er zomaar opeens is of die groeit;
  • Een moedervlek die meerdere kleuren heeft of een verdikking;
  • Een bloedende moedervlek;
  • Een moedervlek die regelmatig jeukt;
  • Een moedervlek zonder ‘mooie’ randen, ze zijn onregelmatig of ook wel: grillig.

Als u hier last van hebt, ook al is dat maar een beetje, maak dan een afspraak bij de dokter!

 

Reacties

Cookieinstellingen