Vergroot je kansen bij brand, hé doe de deur dicht!

Foto: Brandpreventieweken

De brandpreventieweken zijn weer van start gegaan. Deze keer is het thema: ‘Hé doe de deur dicht’. In deze weken wordt er voorgelicht over de nieuwste inzichten en wat je zelf kunt doen om de veiligheid voor jezelf en de mensen om je heen te vergroten.

Het altijd sluiten van de binnendeuren en hoorbare rookmelders (binnen het bereik van je gehoor!) zijn de hoofdpunten uit de campagne.

Sluit de deur bij het naar bed gaan!

Je hebt bij een woningbrand maar drie minuten om jezelf in veiligheid te brengen. Dat klinkt lang maar is zo voorbij. Uit onderzoek blijkt dat het erg zinvol is om de binnendeuren bij het naar bed gaan te sluiten. De kans dat iemand dan een brand overleeft neemt daarmee in zeer grote mate toe. Dat komt omdat de giftige rook bij een gesloten deur er langer over doet om je te bereiken. In het filmpje is goed te zien wat het effect is van gesloten binnendeuren.

Naast het sluiten van de binnendeuren is er aandacht voor de rookmelders. Samen met het sluiten van de binnendeuren een belangrijke onderdeel voor de veiligheid. Het ophangen van een melder is niet voldoende. Zo kan de batterij bijvoorbeeld het beste jaarlijks vervangen worden. Op de melder zit een testknop. Door deze jaarlijks te gebruiken weet je of het apparaat werkt maar ook hoe het klinkt!

Wie niet in staat is zelf een rookmelder te plaatsen kan een beroep doen op een vrijwilliger van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Dat kan via telnr 0251 – 275 590 of via dit formulier. Er hoeft alleen voor de rookmelders te worden betaald.

Wat nu je kansen zijn bij een woningbrand kan je hier testen.

Meer informatie over het verkleinen van de kans op brand vind je hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen