Minderjarigen worden minder streng aangepakt dan volwassenen

Foto: Pixabay

Voor de gewapende overval dinsdagavond op de kapsalon in Eglantier zijn 4 jonge verdachten opgepakt. Twee van 14, één van 16 en één van 19. Na de overval op de zaak pakte de politie in de buurt 4 jongens op. Één 14-jarige werd weer vrijgelaten, hij had niks met de overval te maken.

Behandeling minderjarigen na aanhouding

Voor de aanhouding van minderjarigen gelden andere regels dan voor volwassenen. In principe krijgt een minderjarige (12-18) geen handboeien om bij een aanhouding. Tenzij de verdachte probeert te vluchten of gewelddadig is. Alleen ernstige feiten bij een delict, bijvoorbeeld een gewapende overval, kan er voor zorgen dat een verdachte in de cel belandt. Er zijn een aantal politiebureaus en arrestantencomplexen met speciale kindercellen. Deze zijn ruimer, hebben tijdschriften en soms zelfs een Playstation. De cellen voor minderjarigen bevinden zich op een andere, rustigere plek dan de reguliere cellen in het gebouw.

Traject minderjarigen

De ouders en een advocaat worden vlot na de aanhouding in kennis gesteld van de aanhouding. Een minderjarige krijgt verplicht een advocaat. De reden dat jongeren apart van de andere verdachten worden gehouden heeft te maken met de speciale behandeling. Iedere medewerker die met kinderen werkt, heeft een speciale opleiding gevolgd om met kinderen te werken. Ook mogen bijvoorbeeld ouders bij de verhoren aanwezig zijn, als de gevangene dit wil. De Raad van de Kinderbescherming wordt ingelicht, deze instantie helpt justitie met het opstellen van een thuissituatieschets.

Voorbereiding, rechtszaak en strafeis

Meestal mag de minderjarige in afwachting van de rechtszaak naar huis. Dit is afhankelijk van de ernst ven het delict. Sommige verdachten gaan door naar een jeugdgevangenis. Jeugdstrafzaken worden altijd achter gesloten deuren gehouden. Alleen rechtbankmedewerkers, een advocaat, familie en de verdachte mogen de rechtszaal in. Ook wordt geprobeerd de justitiële taal te vermijden. Aan de verdachte wordt gevraagd of deze het allemaal begrijpt en kan volgen. Er wordt bij het bepalen van de straf gekeken naar de toekomstsituatie.

Cookieinstellingen