Moeflon weer loslopend wild in Veluwse bossen

Foto: Pixabay

Het wilde schaap met de kenmerkende hoorns mag buiten zijn aangewezen leefgebied worden afgeschoten. Dit is vorige week besloten. Er leven zo’n 275 moeflons op de Veluwe, waarvan het grootste deel op de Hoge Veluwe.

Onder de loep

Eerder dit jaar, in  maart, werd nog besloten om de jacht op moeflons te stoppen. In oktober vorig jaar werden al vragen gesteld aan het college van Nunspeet. Koos Meijer van het CDA-Nunspeet was één van de mensen die vond dat het beheerplan uit 2014 opnieuw moest worden bekeken. Grondeigenaren en Wildbeheereenheid Vale Ouwe besloten om de jacht per direct te staken en het plan onder de loep te nemen.

0-standgebied moeflon

Een gebied van 1100 hectare, Elspeter Struiken, Vierhouterbos, Noorderheide en Elspeterbosch, is aangewezen als leefgebied voor de moeflon. Buiten het gebied is een zogeheten 0-standgebied en mag het hele jaar door op de moeflon worden geschoten. Wel moet geprobeerd worden het dier terug te jagen naar het leefgebied.

Eyecatcher

Volgende de provincie Gelderland moet verdere verspreiding van de moeflon worden voorkomen. Er zijn zo’n 275 moeflons op de Veluwe. Omdat het schaap een exoot is, heeft het geen beschermde status.

Cookieinstellingen