Opening vliegveld Lelystad wordt uitgesteld

Foto: ANP/Nieuws.nl

De opening van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen veel meer geluidsoverlast.

Vandaag persconferentie

lelystad

Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws en De Telegraaf. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt het besluit later in de ochtend op een persconferentie bekend.

Opening uitgesteld

De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later. Het zou in eerste instantie gaan om 10.000 vliegbewegingen tot 2023. Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hadden al aangegeven te twijfelen aan de datum. ,,Een zorgvuldig proces en het werken aan draagvlak is veel belangrijker dan april 2019 als openingsdatum”, zei Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) in januari.

Geluid

Er was al een kink in de kabel gekomen omdat vorig jaar bleek dat er onvolkomenheden zaten in de geluidsberekening van het milieueffectrapport (MER) dat voor de luchthaven is opgesteld. Daarop moest de MER worden geactualiseerd. Vorig jaar september zei toenmalig verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dat er uiterlijk in november 2017 een besluit moest worden genomen over de vliegroutes omdat de openingsdatum anders in gevaar zou komen.

Het bericht Opening vliegveld Lelystad wordt uitgesteld verscheen eerst op Nieuws.nl.