Vertel me Gelre: diagnose en behandeling van darmkanker

Foto: Pixabay

In het kader van darmkankermaand maart houdt Gelre ziekenhuizen op dinsdag 26 maart 2019 een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over darmkanker.

Darmkankermaand

In Nederland krijgen ruim 14.000 mensen per jaar darmkanker, van wie iets meer mannen dan vrouwen. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 verwacht men het aantal sterfgevallen door darmkanker te halveren. Het onderzoek wordt aangeboden aan mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar. Welke behandelingsmogelijkheden er zijn en vooral hoe patiënten hierbij worden begeleid, komt aan bod tijdens deze informatieavond.

Optimale zorg bij darmkanker

Bij het bevolkingsonderzoek wordt mensen gevraagd een beetje ontlasting in een buisje op te sturen. Wordt bij dit onderzoek bloed in de ontlasting aangetroffen? Dan regelt Bevolkingsonderzoek Oost (onderdeel RIVM) binnen twee weken een afspraak voor een intakegesprek voor een coloscopie onderzoek. Gespecialiseerd MDL-verpleegkundige Nanda Wolf legt uit wat het bevolkingsonderzoek inhoudt en wat aan bod komt tijdens het intakegesprek.

Darmkankerspecialiste

Chirurg Jikke Omloo is gespecialiseerd in (kijk)operaties voor darmkanker. Zij zal vervolgens dieper ingaan op de operatiemogelijkheden bij darmkanker. Bekkenfysiotherapeuten Margriet Schoonderwoerd en Petra van Noordenburg sluiten daarop aan met hun presentatie over hoe de relatie van de bekkenbodemspieren is met de darmen. Zij geven uitleg over het belang van het oefenen van deze spieren bij plotseling opkomende aandrang en het verlies van ontlasting na een darmoperatie. Daarna zal medisch oncoloog Cathrien Tromp ingaan op de behandeling met chemotherapie voorafgaand en/of na de operatie.

Verpleegkundigen

Tenslotte vertellen gespecialiseerd verpleegkundigen Susan Mensink en Joke Boots over darmproblemen die kunnen ontstaan na een darmoperatie en hoe zij patiënten begeleiden.
Aansluitend aan de presentaties is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de sprekers én het panel dat verder bestaat uit een radiotherapeut en MDL-arts onder leiding van chirurg Eelco Wassenaar. Vóór 19.30 uur en vanaf 21.00 uur is er tijd om de informatietafel van patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (zie ook: www.spks.nl).

Aanmelden Vertel me Gelre

Aanmelden is noodzakelijk en kan via het aanmeldformulier.

Praktische informatie

  • 19.00 uur inloop met koffie/thee, informatietafel SPKS
  • 19.30 uur start programma met presentaties, ruimte voor vragen
  • 21.00 uur einde plenaire programma, informatietafel SPKS
  • 21.30 uur afsluiting

Meer informatie

article
57574
Vertel me Gelre
In het kader van darmkankermaand maart houdt Gelre ziekenhuizen op dinsdag 26 maart 2019 een
https://apeldoorn.nieuws.nl/nieuws/20190309/vertel-me-gelre-diagnose-en-behandeling-van-darmkanker/
2019-03-09T10:06:28+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/19/2019/03/13061714/people-2602429.jpg
apeldoorn, Apeldoorn Nieuws, Gelreziekenhuis
Nieuws, zorg