112

Politie Oost-Nederland neemt beveiligers in dienst ondersteuning arrestantencomplexen

Foto: Wikimedia/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Nederlandse Politiebond (NPB) berichtte vandaag op haar website dat arrestantenverzorgers van de eenheid Oost-Nederland in de cellencomplexen tijdelijke ondersteuning krijgen van medewerkers van een beveiligingsbedrijf.

Arrestantenzorg in Oost-Nederland kampt met personeelsprobleem

Ronald Verheggen sectorhoofd: “Wat ons betreft is dit geen ideale situatie daarom zijn we druk bezig om in goed overleg met onder meer medewerkers en bestuur te komen tot een structurele oplossing. Ik realiseer me dat medewerkers van Arrestantentaken de afgelopen jaren met veel veranderingen te maken hebben gekregen en dat er veel op hen afkomt.”

Ondersteunende taken

De taken die door de medewerkers van het bewakingsbedrijf worden verricht zijn veelvoorkomende werkzaamheden zoals de verzorging van de voeding en verzorging van arrestanten en het brengen naar en van verhoor- of gesprekskamer van deze arrestanten. De werkzaamheden waarvoor opsporingshandelingen verricht moeten worden, blijven de arrestantenbewaarders zelf doen. Denk daarbij aan het afnemen van vingerafdrukken en het maken van foto’s van verdachten. Mocht er zich in de praktijk een incident voordoen dan kan de beveiligingsmedewerker in opdracht van een politiemedewerker van team Arrestantentaken bijstand verlenen (bijvoorbeeld orde verstoring en ongeregeldheden in de cellencomplexen). In situaties waarbij de inschatting is dat een arrestant mogelijk vervelend gaat doen, bijvoorbeeld tijdens een insluiting, kan altijd de hulp van de agenten op de betreffende locatie worden ingeschakeld.

Structurele oplossingen

Door uitval van personeel door ziekte alsmede ongepland vertrek van medewerkers, is door de organisatie eerder al gebruik gemaakt van agenten uit de basisteams en aspiranten die al ver in een opleiding zitten. Ook een tijdelijke sluiting van één van de negen cellencomplexen in Oost-Nederland, is één van de tijdelijke maatregelen geweest. Nu worden in Oost-Nederland dus beveiligers ingezet. Dit is overigens niet uniek; binnen politie Nederland wordt op meerdere plekken gebruik gemaakt van beveiligers. “Op dit moment wordt er door een extern bureau onderzoek gedaan naar diverse scenario’s die moeten leiden tot een structurele oplossing van het probleem bij de arrestantenzorg. We richten ons erop om uiterlijk aan het einde van dit jaar hierover te besluiten”, vertelt Verheggen.

Extra inspanning

“De tijdelijke inzet van deze beveiligingsmedewerkers van professionele en ervaren beveiligers, vraagt ook de komende tijd een inwerkperiode en een extra inspanning van de arrestantenbewaarders. Dat realiseert de leiding zich ook. Wij zullen er alles aan doen om deze situatie zo snel mogelijk op te lossen”, aldus Verheggen.

Reacties