Zorgcentra Apeldoorn rustpunt voor fietsers tijdens 24 uur durende fietstocht 2bike4alzheimer

Foto: Alzheimer Nederland

Het Staatsliedenhuis en het Zuiderparkhuis van Dagelijks Leven openen deuren voor deelnemers 24uursrit. Ook Apeldoorn staat in het weekend van 21 en 22 september in het teken van de strijd tegen dementie.

Non-stop estafette fietstocht

Op die dag fietsen 36 teams mee met 2bike4alzheimer, een non-stop estafettetocht van 400 kilometer. De rit start en eindigt in het Gelderse Voorthuizen en doet op zaterdag 21 september begin van de middag ook Apeldoorn aan. De deelnemers hebben hier de mogelijkheid op adem te komen in de Ruys de Beerenbrouckstraat bij Het Staatsliedenhuis en het Zuiderparkhuis van Dagelijks Leven. De zorginstellingen openen speciaal voor dit event de deuren en bieden de fietsers een plek om te rusten en iets te eten en drinken.

Waarom?

Kristel Slijkhuis, locatiemanager van Het Staatsliedenhuis: “Met liefde ontvangen wij in onze zorgcentra de fietsers die zich in het zweet werken tijdens de 24uursrit 2bike4alzheimer. Dagelijks zien wij welke impact de ziekte dementie heeft op onze cliënten en hun omgeving. Meer onderzoek is noodzakelijk. Het is geweldig dat er honderden mensen op de fiets stappen om hier geld voor in te zamelen. Wij wensen alle deelnemers veel succes en heten hen van harte welkom om bij ons op adem te komen”.

Samen op de pedalen voor een toekomst zonder dementie

Met het evenement vraagt Alzheimer Nederland aandacht voor dementie en zamelt geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Er is gekozen voor een rit van 24 uur waarbij de deelnemers elkaar afwisselen, omdat dat evenveel uren zijn als iemand met dementie op den duur zorg nodig heeft per dag. Door dag en nacht te fietsen, ervaren de deelnemers wat mensen met dementie meemaken; ze raken hun dag- en nachtritme kwijt. 2bike4alzheimer beleeft op 21 en 22 september in 2019 de achtste editie. Er doen 36 teams mee, 327 deelnemers in totaal. De deelnemersgroep bestaat uit mensen uit de zorg, personeel van bedrijven, familie, vrienden, kennissen en anderszins betrokkenen bij dementie.

Meer onderzoek naar dementie hard nodig

Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak. Nederland kent momenteel 280.000 mensen met dementie. Als we niets doen, verdubbelt dat boven de 500.000 mensen in 2040. Het bedrag dat met 2bike4alzheimer wordt opgehaald, gaat naar onderzoeken die Alzheimer Nederland financiert. Zoals een onderzoek naar de afvoer van afvalstoffen uit de hersenen. Wanneer die afvoer niet goed verloopt, kunnen schadelijke stoffen zich ophopen. De onderzoekers gaan kijken wat de invloed is van het ‘afvoersysteem in de hersenen’ op de ziekte van Alzheimer.

Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland: “Er is veel onderzoek nodig naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Want daardoor krijgen we steeds betere inzichten in bijvoorbeeld oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie’’.

Meer info

Meer informatie en sponsoring van de fietsteams: www.2bike4alzheimer.nl