Pijn aan de elleboog of schouder? Complexer dan gedacht!

Foto: Annatommie Mc

Pijn aan de elleboog of schouder kan frustrerend zijn. Je gebruikt je arm namelijk voor elke kleine beweging. Als door pijn werken niet meer kan en het sporten onmogelijk maakt, is het goed om hier eens naar te laten kijken.

Orthopedische chirurgie bij Annatommie MC

De klachten bij de gewrichten zijn complex en kunnen verschillende oorzaken hebben. Orthopedisch chirurg Nicole Heesakkers ziet dagelijks patiënten met klachten aan de elleboog en schouder en ziet dat het een beperking kan zijn bij alle kleine dingen in het leven. Bij klachten wordt er al snel gesproken over een schouder uit de kom of een tenniselleboog. Toch zijn er veel andere oorzaken en kun je bijvoorbeeld denken aan; artrose, een peesontsteking of traumatisch klachten zoals een peesscheur, band- en kraakbeenletsel.

Specialiste in schouder- en elleboogsklachten

Nicole Heesakkers is orthopedisch chirurg bij Annatommie mc en gespecialiseerd in schouder- en elleboogsklachten. ‘’Dat is echt een beperking in je leven, want je gebruikt je arm de hele dag. De elleboog is belangrijk voor het dragen en sturen van de hand, daarvoor moet de elleboog zowel stabiel als beweeglijk zijn. Bij schouderklachten kun je echt wakker liggen van de pijn. Ik hoor vaak dat mensen vooral beperkt worden bij het belasten van de arm bij dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten.’’ Heesakkers legt uit dat wanneer je deze pijnklachten hebt een vlotte diagnose voor mensen prettig is om snel antwoorden te hebben. ‘’Na het maken een röntgenfoto en zo nodig een MRI of echo weten we al snel meer, we plannen dat daarom waar mogelijk tegelijk met het eerste consult.’’pijn

Samenwerking tussen experts in beweging onder één dak

Om pijnklachten aan de schouder of elleboog te verminderen is rust belangrijk. De orthopedisch chirurg geeft aan om het dus vooral tijd te geven en belasting te verminderen. Wanneer moet je dan wel aan de bel trekken met klachten? Orthopedisch chirurg Nicole Heesakkers: ‘’Als het na drie maanden niet beter gaat, of zelfs verslechterd, is het goed om aan de bel te trekken. We kunnen vaak conservatief al heel veel voor je doen en is een operatie nog niet nodig. Omdat de klachten bij elleboog- of schouderpijn zo complex zijn zorgen we dat er verschillende experts, bijvoorbeeld een fysiotherapeut of manueel therapeut, mee kijken hoe je alle activiteiten in het leven weer snel kunt hervatten. Denk aan een oplossing in combinatie met pijnstilling, het plannen van rustmomenten en fysiotherapie.’’ Soms is toch een operatie nodig om de klachten op te lossen, bijvoorbeeld een kijkoperatie van de schouder of elleboog of een schouderprothese. Patiënten stellen vaak als eerste de vraag op het spreekuur of ze met de klachten mogen werken of sporten. De orthopedisch chirurg kan daar maar één antwoord op geven. ‘’Op geleide van pijn kan dit, ga niet over je pijngrens heen. Dat kun je alleen zelf aanvoelen.’’

Voor iedereen

Nicole Heesakkers is orthopedisch chirurg bij Annatommie mc in Apeldoorn. Heeft u pijnklachten en wilt u gezien worden door een orthopedisch chirurg? Dan heeft u een verwijzing nodig van de huisarts. Annatommie mc heeft contracten met alle zorgverzekeraars en is de medisch specialist in beweging.