Koophuizen in Apeldoorn ook voor jou te koop?

Foto: Pixabay

Voor eenverdieners met een jaarinkomen van 25.000 euro bruto is slechts 1,9 procent van de koopwoningen in de gemeente Apeldoorn betaalbaar. Bij 36.000 euro stijgt dat percentage naar 6,6 en bij 47.000 euro naar 19,3.

Prijs huis en inkomen

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Calcasa die LocalFocus heeft verwerkt in een handzame digitale kaart. Daarop is voor potentiële kopers te zien of er in de gemeente(n) waar zij zoeken wel woningen in hun prijsklasse beschikbaar zijn. Calcasa is gespecialiseerd in data-analyse op het gebied van vastgoed en bekeek voor elke gemeente de woningprijzen en zette dat tegenover eisen voor hypotheken en andere relevante gegevens.

Verdeling naar beroep en inkomen

Het eerste bedrag is volgens Calcasa het gemiddelde jaarinkomen van een startende brandweerman of verpleegkundige. Het tweede bedrag is dat voor de startende politieagent of leraar en het derde bedrag is wat de gemiddelde brandweerman of verpleegkundige met tien jaar ervaring op zak verdient. Op grond van de kaart van LocalFocus kan geconcludeerd worden dat startende eenverdieners de meeste kans van slagen in het noorden van het land en in Zuid-Limburgse gemeenten. Ook in de studentensteden Wageningen en Delft zijn relatief veel huizen betaalbaar met een bruto jaarinkomen van 25.000 euro.

https://twitter.com/LocalFocusNL/status/1214433735308787712

Rest van Nederland

Maar in 33 gemeenten is niet één woning binnen bereik met dat salaris. Wie 47.000 euro verdient kan uit een breder aanbod kiezen, maar ook dat verschilt sterk per gemeente. Van de grote gemeenten is in Enschede 49 procent van de huizen met zo’n inkomen beschikbaar, in Haarlem slechts acht procent. Een eenverdiener met 25.000 euro kan slechts 1,9 procent van de Nederlandse koophuizen betalen. Met 36.000 euro is dat 8,5 procent en met 47.000 euro 22,1 procent van de woningen. Voor verreweg de meeste huizen in ons land moet het bruto jaarinkomen dus hoger liggen dan dat laatste bedrag.

Door: zaanstad