Man veroordeeld voor hacken computersysteem ROC Aventus Apeldoorn

Foto: Pixabay

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Markelo voor het ‘hacken’ van het computersysteem van ROC Aventus uit Apeldoorn. Hij moet een taakstaf van 240 uur uitvoeren. Daarnaast legt de rechtbank een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden op.

Man maakt misbruik van lek

De man kreeg in zijn rol als stagebegeleider de beschikking over de inloggegevens van het computersysteem van de school. Hij ontdekte een lek in dit computersysteem en meldde dit ook aan de school. Maar na deze melding ging de man gewoon door met inloggen in het systeem. Ook maakte hij meerdere accounts aan en veranderde wachtwoorden en andere gegevens. Volgens de rechtbank maakte de man zich hiermee schuldig aan computervredebreuk en vernieling van het computersysteem van de school. Door zijn handelen maakte hij niet alleen een inbreuk op het recht van de school op het ongestoorde gebruik van hun digitale systeem, maar ook op het recht van studenten en schoolmedewerkers op bescherming van gevoelige gegevens. Daarnaast leed de school veel schade door toedoen van de man. Zo was het systeem een tijd onbereikbaar voor heel veel studenten. De man wist wat hij deed, want hij was in het verleden al een keer gewaarschuwd. Uit het dossier bleek zelfs dat hij trots was op wat hij deed. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij onvoldoende bewust was van de ernst van zijn handelen.

Computervredebreuk en schade

De officier van justitie eiste een werkstraf van 200 uur, waarvan 60 voorwaardelijk. De rechtbank vindt deze eis geen recht doen aan de hackactie. De man heeft doelbewust veel schade aangericht en veel studenten zijn de met de gevolgen van de hack geconfronteerd. Bovendien maakte de man het lek via een app wereldkundig waardoor ook anderen toegang tot het systeem hadden. De rechtbank oordeelt dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats zou zijn. Maar het gaat in deze zaak om een jongen man die zijn leven verder op de rit heeft. De rechtbank legt daarom geen celstraf op, maar de maximale taakstraf met daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf. Voor dit voorwaardelijke deel geldt een proeftijd van 2 jaar. Dit geldt als stok achter de deur om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de veroordeelde een schadevergoeding van ruim 9 duizend euro aan de benadeelde partij betalen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224