Veroordeling ex-agente uit Apeldoorn voor computervredebreuk

Foto: Pixabay

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige vrouw uit Apeldoorn tot een taakstraf van 120 uur. De vrouw maakte zich schuldig aan computervredebreuk tijdens haar werk als politieagent. Ook schond zij haar ambtsgeheim door de opgevraagde informatie te delen met anderen.

Niet nodig voor werkzaamheden

De vrouw deed een groot aantal bevragingen in de computersystemen van de politie, zonder dat daartoe vanuit de uitoefening van haar politietaak enige aanleiding bestond. De vrouw had geen criminele intenties, in de zin dat zij de informatie doorverkocht aan anderen en/of anderen wilde helpen met criminele activiteiten.

Schending van vertrouwen

Door de informatie te delen schendt zij de privacy van burgers. Het opvragen en delen van vertrouwelijke informatie doet ernstig afbreuk aan de integriteit van politie en justitie. Daarmee schaadt de vrouw het vertrouwen de maatschappij in de politie. De rechtbank neemt dit de vrouw zeer kwalijk.

Geen eerdere veroordeling

De rechtbank weegt mee dat de vrouw zichtbaar leed onder het strafrechtelijk onderzoek. Ook is de vrouw ontslagen en is ze niet eerder veroordeeld voor strafbare feiten. Alles overwegende vindt de rechtbank een taakstraf van 120 uren passend en geboden.