VNO-NCW komt met plan voor testsamenleving zonder 1,5 meter

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een plan opgesteld om te komen tot een “testsamenleving”, waardoor Nederland weer “vrijwel normaal” kan leven. Voorzitter Ingrid Thijssen legt in De Telegraaf uit dat het plan bestaat uit drie fases, waarvan de laatste medio april 2021 haalbaar zou moeten zijn.

VNO-NCW: Testen van brandhaarden

De eerste fase is het testen van de gehele lokale bevolking in regio’s met de meeste besmettingen. Zo kan het virus met 85 procent worden teruggedrongen, denkt VNO. Als dat gebeurd is en het virus is grotendeels gedoofd, kunnen horeca, kantoren en theaters weer open. Thuiswerken blijft nog wel de norm. “Kun je niet thuiswerken? Dan laat je je dagelijks testen”, zo stelt VNO voor. “Met een negatieve test in de hand mag je die dag aan het werk.”

Genoeg testkits

In de laatste fase, als er ook voldoende blaastesten beschikbaar zijn, denkt de werkgeversorganisatie dat alles weer “vrijwel normaal” kan worden. Dan is ook de anderhalvemeterregel niet meer nodig. “In de laatste fase heb je wekelijks 4,5 miljoen testen nodig. Die moeten dan nog allemaal worden ingekocht”, vertelt Thijssen in de krant.

Hoop geld levert een boel op

Volgens berekeningen van de werkgeversorganisatie kost de eerste fase 30 tot 50 miljoen euro per regio, gaat de tweede fase 20 tot 40 miljoen euro per week kosten en de derde fase 50 en 100 miljoen euro per week. Maar dat is volgens Thijssen te overzien. “De kosten vallen in het niet bij de maatschappelijke en economische schade als we het níét doen. Dit kan ons land lucht geven, daar snakt iedereen zo naar.” Het bericht VNO-NCW komt met plan voor testsamenleving zonder 1,5 meter verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.