Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt voortgezet

Foto: Still

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen.

Situatie zorgelijk

We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.

Scholen en kinderopvang

Vanaf maandag 8 februari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis) onderwijs weer volledig open. Het is essentieel dat scholen, kinderopvang en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Medewerkers van de kinderopvang kunnen op korte termijn met prioriteit worden getest. Dat was al, en blijft zo, voor medewerkers in het onderwijs. Op korte termijn wordt gestart met een proef met sneltesten bij basisschoolleraren. De ministeries van OCW en SZW komen op zeer korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico’s op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contacten en besmettingen zou kunnen leiden.

De middelbare scholen blijven dicht tot in ieder geval 1 maart, dus tot na de voorjaarsvakantie. De school blijft open voor onder andere examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie. Het RIVM heeft nieuwe richtlijnen opgesteld om de verspreidingsrisico’s verder te verkleinen, zodat scholen straks verantwoord kunnen heropenen. Om te zien wat dat betekent op een hele school, mogen vanaf volgende week op enkele scholen meer leerlingen naar school. Scholen die al meedoen aan de proef met sneltesten kunnen ook hieraan meedoen.

Bestellen en afhalen

Niet-essentiële winkels blijven voorlopig gesloten. Toch wil het kabinet consumenten en ondernemers komen met een kleine aanpassing om de lockdown iets draaglijker te maken. Daarom maakt het kabinet per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk. Klanten bestellen minimaal 4 uur van tevoren hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel. Daarbij natuurlijk de basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten. Bekijk de regels voor afhalen en bestellen.

Avondklok

De avondklok geldt tot en met 10 februari om 04:30 uur. Het kabinet vraagt ​​het OMT om advies over de huidige situatie van het coronavirus en het pakket van maatregelen. Op basis van dat advies wil het kabinet beginnen volgende week opnieuw de balans opmaken.

Blijf thuis, werk thuis en ontmoet zo min mogelijk anderen

Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Blijf daarom zo veel thuis en ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan. Houd contact met anderen via de telefoon of videobellen. Als je toch bezoek ontvangt, adviseert het kabinet dringend om per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder te ontvangen. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek.

In principe werkt iedereen volledig thuis. Alleen mensen die zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk kunnen uitvoeren, kunnen naar het werk komen. Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De huidige situatie in Nederland is zeer zorgelijk. Houd daarom afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar het werk komen om collega’s van klanten te zien, kan nu zelfs niet. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook echt doen. Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever.

Deze maatregelen helpen om de virusverspreiding tegen te gaan. Maar minder mensen ontmoeten is natuurlijk zwaar, voor iedereen. Laat daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben.

Maatregelen tot en met ten minste 2 maart
Lees hier wat geldt op dit moment tot en met ten minste 2 maart 2021:

 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Werk thuis. Alleen mensen die zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, kunnen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met leden van je huishouden of met een groepje dat bestaat uit maximaal 2 mensen.
 • In heel Nederland geldt een avondklok van 21:00 tot 04.30 uur.
 • Bij een uitvaart mag maximaal 50 personen aanwezig zijn.
 • De meeste zijn gesloten:
  – Winkels ( locaties voor zaken zoals levensmiddelen. Bestellen en afhalen bij winkels is vanaf 10 februari mogelijk)
  – Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen
  – Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
  – Dierenparken , pretparken, etc.
 • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc.
 • Restaurants en cafés
 • Onderwijs bieden voornamelijk onderwijs op afstand vooralsnog in ieder geval tot en met 2 maart. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.
 • Vanaf 8 februari zijn de basisscholen helemaal open.
 • In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor) examenjaar wel op locatie plaatsvinden.
 • n het MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen op de locatie en is praktijkonderwijs mogelijk.
 • In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het gemeen van kwetsbare leerlingen en studenten.
 • Voor kinderen van ouders die een cruciale beroep hebben, is er een noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is om alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.
 • Alleen (para) medische contactberoepen zijn toegestaan.
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t / m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt reizen
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart. Er gelden reisbeperkingen.

Het bericht Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verschenen eerst op Venray .

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.