Zorgen over het inzaaien met bloemenmengsels

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Gemeenten en particulieren denken dat inzaaien van wegbermen en braakliggende stukken land een goede manier is om insecten en vlinders te helpen, maar volgens FLORON is grote terughoudendheid geboden.

Zorgen over uitheemse soorten

In mengsels die worden gebruikt zitten vaak uitheemse soorten die niet in Nederland thuishoren, aldus de onderzoekers. Of er worden bloemen gezaaid die in een bepaalde regio niet thuishoren en die daardoor na een paar jaar weer verdwijnen. Ook is niet elke ondergrond geschikt voor een uitbundige bloemenzee. De ingezaaide bloemen verdwijnen dan snel en helpen de insecten dus niet duurzaam. Volgens de onderzoekers komt het ook voor dat de natuurlijke vegetatie wordt ondergeschoffeld om bloemenmengsels te zaaien.

Stoppen

FLORON adviseert om te stoppen met inzaaien van bloemenmengsels. Alleen op plekken waar regionaal voorkomende soorten dreigen te verdwijnen kan inzaaien een laatste redmiddel zijn. De organisatie heeft een handreiking voor groenbeheerders gemaakt met maatregelen voor een bloeiende omgeving zonder extra bloemenzaad.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.