Last van bewegingsklachten aan je heup of knie

Foto: Annatommie

Ervaar je al lange tijd bewegingsklachten aan je heup of knie? De klachten kunnen het gevolg zijn van een versleten gewricht ofwel, artrose.

Wat is artrose?

Bij de geboorte hebben we op onze gewrichtsoppervlakken een laag kraakbeen, dat zo glad is als een biljartbal. Tijdens ons leven moet dit kraakbeen veel krachten en schokken opvangen. Hierdoor ontstaan ‘gebruikssporen’, (kleine) aantastingen of beschadigingen van het kraakbeen. Hoe groot of klein deze beschadigingen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren.

Hoewel een groot deel van ons lichaam het vermogen heeft zichzelf te herstellen, geldt dit maar voor een heel klein deel voor kraakbeen. De reden hiervoor is het gebrek aan doorbloeding van dit kraakbeen.

Doordat het kraakbeen niet uit zichzelf herstelt en brozer wordt naarmate we ouder worden, is de kans op klachten ten gevolge van toenemende schade, hoger op een latere leeftijd. Vaak wordt er dan gesproken over slijtage, gewrichtsslijtage of artrose. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel coxartrose genoemd, artrose aan het kniegewricht wordt ook wel gonartrose genoemd.

Bij artrose beschadigt niet alleen het kraakbeen, ook ontstaat er vaak een zwelling in het gewricht, een ontsteking van het gewrichtskapsel en botverdikkingen of botuitsteeksels aan de randen van het bot.

Omdat het kraakbeen zelf heel erg weinig pijnreceptoren heeft, kan het niet direct pijn registreren. De pijn die ervaren wordt bij artrose komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde structuren in het gewricht.

Wat is de oorzaak?

Artrose heeft niet één enkele oorzaak en is een normaal en natuurlijk verschijnsel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en hoeft zeker niet altijd te leiden tot forse klachten en veel schade. Feit is, dat bij iedereen tijdens het ouder worden de kwaliteit van het kraakbeen achteruit kan gaan. Het is dus een natuurlijk proces.

Wel zijn er oorzaken die de kans op slijtage van het heup- of kniegewricht kunnen vergroten. Er kunnen veel factoren bijdragen aan de versnelling van het proces van artrose zoals: aanleg, groeistoornissen, laxiteit (= slapheid) van gewrichtsbanden, matige spierconditie (bij onvoldoende spierkracht of stabiliteit komt er meer kracht op het gewricht terecht), posttraumatisch (artrose als gevolg van een eerdere verwonding of blessure) of veelvuldige ontstekingen (bijvoorbeeld bij Reumatoïde Artritis).

Maar ook leeftijd, geslacht (vrouwen hebben een hoger risico op artrose) en overbelasting door overgewicht of het beoefenen van zwaar lichamelijk werk of intensieve sportbeoefening dragen bij aan versnelling van het proces.

Hoe kan artrose behandeld worden?

De orthopedisch chirurgen van Annatommie mc zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. Maandelijks organiseert Annatommie mc bij elke vestiging een voorlichtingsavond over artrose en heup- en knieprotheses.

Tijdens deze avond vertelt één van de orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten van Annatommie mc over de oorzaak van artroseklachten, hoe je voorkomt dat ze verergeren en hoe ze te verhelpen zijn met zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen.

Hierbij wordt ook meer verteld over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken (voorste benadering en achterste benadering).

Je kunt je inschrijven en alle datums bekijken via www.annatommiemc.nl/evenementen. Telefonisch aanmelden kan via 088 022 0600. Deelname is kosteloos en de auto kun je gratis parkeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen