Ontdek bijzondere plant- en diersoorten in de natuuratlas van Apeldoorn

Foto: ©Canva/MAximaal Sales

De gemeente Apeldoorn heeft samen met een groep enthousiaste vrijwilligers een Natuuratlas gemaakt.

Natuuratlas van Apeldoorn

In deze atlas is te zien welke bijzondere soorten in Apeldoorn leven en waar ze te vinden zijn. Met de Natuuratlas wil de gemeente inwoners enthousiast maken over de natuur in hun omgeving. En laten zien hoe we dieren en planten kunnen helpen bij het verbeteren van hun leefgebied. “Er zijn zoveel bijzondere planten en dieren in onze gemeente te vinden. Dat moet eigenlijk iedereen weten!”, zegt wethouder Danny Huizer.

De Natuuratlas is vanaf nu online te bekijken.

Apeldoorn is een groene gemeente. De biodiversiteit is hier hoog en daar zijn we blij mee. Met biodiversiteit bedoelen we de verscheidenheid van dieren en planten. Zij zorgen voor schone lucht, een vruchtbare bodem, de bestuiving van planten en de zuivering van water. We houden in Apeldoorn zoveel mogelijk rekening met alle dier- en plantensoorten die hier voorkomen.

Planten en dieren herkennen

Maar welke soorten komen er eigenlijk voor in Apeldoorn en waar zijn ze te vinden? Veel mensen weten niet welke bijzondere soorten er in hun eigen omgeving voorkomen. Deze atlas helpt bij het herkennen en vinden van dieren en planten. Van de rivierdonderpad tot de kattenstaartdikpoot en van het vliegend hert tot het rapunzelklokje.

In de Natuuratlas staat een beschrijving van ongeveer 120 bijzondere plant- en diersoorten in Apeldoorn. Ook is een selectie van tien bijzondere leefgebieden van Apeldoorn in de atlas opgenomen.

Op een interactieve digitale kaart ziet u waar ze te vinden zijn. U leest hoe ze eruitzien en met welke bedreigingen en kansen de soorten te maken hebben. Zo laat de Natuuratlas Apeldoorn zien hoe inwoners het leefgebied van deze planten en dieren kunnen verbeteren.

Vrijwilligers

De Apeldoornse Natuuratlas is voor een groot deel gemaakt door inwoners van Apeldoorn. Deze vrijwilligers schreven teksten op basis van hun ruime kennis en ervaring. Ook de foto’s komen grotendeels uit hun eigen verzamelingen. Gerrian Tacoma-Krist coördineerde dit proces. Dankzij hun bevlogen inzet en uitgebreide kennis, gecombineerd met die van de vakcollega’s van de gemeente Apeldoorn, is de Apeldoornse Natuuratlas tot stand gekomen. Gerrian Tacoma: “Ik vind het mooi om te zien hoeveel Apeldoorners een groot hart voor natuur hebben. We zijn alle vrijwilligers erg dankbaar voor hun mooie bijdragen. We hopen dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt!”

Laagdrempelig

Ook wethouder Klimaat en Natuur Danny Huizer is enthousiast: “Apeldoorn is een prachtige groene gemeente. Er zijn zoveel bijzondere planten en dieren te vinden. Dat moet eigenlijk iedereen weten. De Apeldoornse Natuuratlas is dan ook gemaakt voor álle inwoners van Apeldoorn en omstreken. Daarom zijn de teksten op zo’n manier geschreven dat iedereen ze begrijpt. De natuur is van ons allemaal, daar moeten we met z’n allen goed voor zorgen.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen