Regenboogzebrapad gaat naar Stationsstraat

Foto: ©Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn wil een gemeente zijn waarin iedereen zich thuis voelt, meetelt en mee kan doen. Een gemeente waarin we iedereen accepteren en het niet uitmaakt wat jouw sekse of gender is. Of tot wie je je aangetrokken voelt.

Regenboogzebrapad gaat naar Stationsstraat

Apeldoorn is ook een Regenbooggemeente en dat laten we bijvoorbeeld zien met een regenboogzebrapad. Die ligt nu nog op het Stationsplein, maar komt vanaf juni te liggen aan de Stationsstraat bij het Marktplein. Op initiatief van een inwoner besloot de gemeente in 2017 om een regenboogzebrapad op het Stationsplein te maken. Sinds die tijd is het pad elk jaar opnieuw geverfd. De verf bleek alleen niet goed genoeg te hechten aan de natuurstenen op het Stationsplein. Daardoor vervaagden de kleuren steeds vrij snel. De gemeente zocht uit wat duurzame alternatieven zijn. We hebben ook gekeken wat in andere gemeenten wel en niet goed werkt.

Duurzaam alternatief

De oplossing waar de beste ervaringen mee zijn is het aanbrengen van een coating (epoxy) op asfalt. Omdat er op het Stationsplein geen asfalt ligt, hebben we met stichting Pride055 gezocht naar een andere plek. Samen kwamen we uit bij het zebrapad op de Stationsstraat, bij het Marktplein. Een mooie, zichtbare plek in de binnenstad. Dit zebrapad wordt begin juni omgetoverd tot een regenboogzebrapad. In dezelfde stijl als te zien is op de foto hieronder. Op het Stationsplein halen we de regenboogverf die er nog ligt daarna weg. Het nieuwe regenboogzebrapad aan de Stationsstraat krijgt hetzelfde ontwerp als op deze foto.

Feestelijk moment

Wethouder inclusie Sunita Biharie is blij met de oplossing die nu gevonden is. “Met dit nieuwe regenboogzebrapad laten we op een prominente plek in de binnenstad zien dat in Apeldoorn iedereen telt en erbij hoort. Deze steun is ook in Nederland nog steeds hard nodig. Ik kijk ernaar uit om samen met Pride055 straks in juni te vieren dat dit nieuwe regenboogzebrapad er is.”

Voetganger heeft voorrang

Mensen vragen zich soms af of de regels voor dit regenboogzebrapad hetzelfde als voor een normaal zebrapad? Het antwoord is: ja. Als er op deze manier witte vlakken over een weg liggen, dan is het een zebrapad. De ondergrond mag andere kleuren hebben, maar een wettelijke eis is wel dat een zebrapad uit witte vlakken moet bestaan. Op dit pad hebben voetgangers dus voorrang.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen