Nederlandse F16-vlieger leider internationaal bombardement op koppensnellers Irak

Onder leiding van een Nederlandse F16-vlieger voerden dit weekeinde 15 straaljagers een luchtaanval op IS-doelen uit in Irak. Het was voor het eerst sinds 19 november 1994 dat een Nederlander de leider van een bombardementsmissie was.

Dat maakt Defensie maandag bekend. Vrijdag vertrokken 4 Nederlandse F16’s vanaf hun thuisbasis in het Midden-Oosten richting Mosul in Noord-Irak om daar, in samenwerking met 4 coalitiepartners, doelen uit te schakelen.

Lees ook:

De 15 vliegtuigen, waaronder een Amerikaanse B-1 bommenwerper, bombardeerden onder meer munitieopslagcomplexen en commandocentra. Ook een E-3D AWACS (een vliegend Command and Control Centre) nam deel aan de missie.

Nederlander valt op
Dat een Nederlandse mission commander deze bijzondere missie leidde is onder meer te danken aan de prestaties van 1(NLD) ATF ME-detachement sinds het begin van missie Operation Inherent Resolve. Ook is het gebruik van dezelfde tactieken, procedures en wapens bepalend geweest om een Nederlandse vlieger deze missie te laten leiden.

Voormalig-Joegoslavië
Op 21 november 1994 bombardeerden bijna 40 NAVO-toestellen, waaronder 4 Nederlandse F16’s met succes het vliegveld Udbina in Kroatie. Bosnische Kroaten gebruikten dat om luchtaanvallen op de safe area Bihac uitvoerden.

Zie ook dossier Terreurkalifaat IS.

Reacties