Weet u wat er per 1 januari verandert is op het gebied van wonen?

Foto: woneninzuidbroek.nl

Voor 1 januari was de situatie zo dat tweeverdieners die samen een zelfde inkomen hadden als iemand zonder relatie minder geld konden lenen. Aan deze situatie is dus nu een einde gekomen.

Tot een inkomen van € 35.739 kunt u in aanmerking komen voor de toewijzing van een sociale huurwoning. Die grens is ten opzichte van 2015 verhoogd!

Nadelig voor de consument is de forse verhoging van de energiebelasting! Door de nieuw ingevoerde heffing  Opslag Duurzame Energie  (ODE) gaat uw elektriciteitsrekening een beetje omlaag maar uw gasrekening fors omhoog! Over een jaar kunt u gemiddeld tot wel € 132,- meer kwijt zijn aan stookkosten.

U kunt in 2016 een hypotheek afsluiten tot 102% van de waarde van het huis. Dit percentage is met een procent verlaagd. Deze maatregel is genomen om risico’s te beperken en per 2018 kunt niet meer lenen dan 100% van de waarde van het huis. Deze norm heet ‘loan to value’ en geeft de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis aan.

Wie een energieneutrale woning koopt, kan een hogere hypotheek krijgen. Zo’n woning tocht niet, is het gelijkmatig warm, de vloeren zijn niet koud en verse lucht aangevoerd. Verder wek je de energie die je nodig hebt zelf op. Dat kan je doen met zonnepanelen, zonne-energie, wind, aardwarmte, hout of biogas.

Wilt u in het nieuwe jaar een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel laten plaatsen kan kunt u daarvoor vanaf 4 januari subsidie aanvragen. Bij het verstrekken van de vergoeding wordt gekeken naar  het soort apparaat en de energieprestatie. U kunt voor de volgende bedragen in aanmerking komen,

Warmtepomp: vanaf € 500;
Zonneboiler: vanaf € 500;
Biomassaketel: vanaf € 3.200;
Pelletkachel: vanaf € 500.

Hier kunt u de voorwaarden voor het verstrekken van de subsidie bekijken:

Heeft u een asbestdak? Dan kunt u dit met subsidie laten verwijderenAsbest, het woord betekent ‘onverwoestbaar’, kan ingeademd worden en ernstige ziekten veroorzaken zoals longkanker. Vroeger werd het veelvuldig toegepast maar tegenwoordig is het verboden. De subsidieregeling gaat in op 4 januari 09:00 uur en eindigt op 31 december 2019 om 17:00 uur. Voor deze subsidie staat een maximum bedrag van 10 miljoen ter beschikking en geldt een plafond per kalender jaar. Per 2024 mag u geen asbestdak meer bezitten!

De maximale hypotheekrenteaftrek is verlaagd naar 50,5%. Alleen mensen in de hoogste belastingschijf zullen dit voelen. De hypotheekaftrek gaat in stappen verlaagt worden naar 38%

De bovengrens voor huurtoeslag wordt voor 3 jaar bevroren en bedraagt maximaal €710,68. Deze bevriezing van de bovengrens kan vervelende gevolgen hebben omdat in die periode de huur wel zal stijgen. De onsympathieke maatregel is getroffen omdat het parlement er nog over moet praten. Er moet nog een beslissing worden genomen naar aanleiding van het wetsvoorstel dat het corporatiestelsel herziet, daar maakt de toeslag deel van uit.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen