Vuurwerk, genieten mag, opruimen moet.

Bijna 2700 zakken afval zijn er door jongeren bij Circulus op de inzamelpunten afgeleverd! Het ging erg goed met de actie waarvoor kinderen een beloning ontvangen voor elke ingeleverde zak vuurwerkresten. Het leverde ze per zak 0,50 cent op.

Zware metalen

Het is belangrijk om je vuurwerktroep goed op te ruimen omdat er anders zware metalen als barium, antimoon en strontium, maar ook koper  in de grond verdwijnt. Deze stoffen zijn erg schadelijk voor mens en dier. Koper bijvoorbeeld is bij te hoge concentraties giftig voor het waterleven. De zware metalen zitten vooral in de siervuurwerkresten. Bij het illegale vuurwerk, zo’n 30 procent van al het vuurwerk, kunnen er ook nog eens cadmium en perchloraat inzitten.

Vervuiling

Voor wie denkt dat het allemaal wel meevalt en dat het wel zal oplossen in de natuur, zware metalen kunnen niet worden afgebroken door een biologisch proces. Zware metalen die in de grond of erger, in je lijf zitten gaan er dus niet vanzelf uit. Het vuurwerkafval in Nederland wordt elk jaar afgevoerd door meer dan 800 vuilnisauto’s!  Maar er ligt daarna nog genoeg op de grond! Dit komt als het niet verwijderd wordt in de grond en in het oppervlaktewater terecht.

Gevolgen

Wat doen die stoffen met mens en dier? In hoge concentraties:

  • Barium: opzwellen van de hersenen en de lever en schade aanrichten in nieren en hart, verlamming, dood.
  • Antimoon: verwoestingen in het maag-darmkanaal.
  • Strontium: verschillende vormen van kanker en botaandoeningen.
  • Cadmiun: schade aan lever en nieren, longkanker.
  • Perchloraat (zit o.a. in raketbrandstof): invloed op stofwisseling, groei en ontwikkeling (laag IQ)

Fijn stof

De concentraties fijn stof zijn op Nieuwjaarsdag 7 a 8 x zo hoog door het afsteken van vuurwerk. Fijn stof veroorzaakt moeilijkheden bij de ademhaling en belemmert de ontwikkeling van kinderlongen. Fijn stof is dat wat in de lucht wordt getroffen, zoals bijvoorbeeld resten van de barbecue, vuurwerk of  verbranding van fossiele stoffen.

 

Reacties

Cookieinstellingen