Ugchelen verfraait met dorpsbos in het hart van het dorp

Veel Ugchelenaren hebben het nieuwe dorpsbospark reeds ontdekt. De grote werkzaamheden in het stuk bos achter de tennisbanen zijn alweer een klein poosje voorbij.

Herstel beken en sprengen

Een malle punt niets, met een hek erom dat de kern van het dorp ontsierde. Dat was het. Het punt, het terrein bij het voormalige bedrijf Norel, is destijds overgedragen aan de gemeente. Het grote project van gemeente Apeldoorn om sprengen en beken weer de aandacht te geven die ze van oudsher verdienen en bijvoorbeeld De Grift weer bovengronds te halen, laat je verbijsterd afvragen hoe we ooit hebben kunnen bedenken sprengenkoppen dicht te storten of de Grift ondergronds te laten stromen.

Meeste neerslag

Ugchelen, de naam betekent: natte plek in het bos, heeft samen met Apeldoorn de ‘eer’ de plek te zijn met de meeste neerslag in Nederland. Dat water werd vroeger benut door er wasserijen bij te vestigen of molens. De wasserijen zijn naar elders vertrokken. De papierindustrie bestaat nog steeds maar dan aan het kanaal. De Hamermolen, van oudsher een koren- schors en later papiermolen staat nog steeds te staan op zijn vertrouwde plekje van weleer.

Wandelen

Hoewel nog niet begroeid is het nu al een fijne plek om te wandelen. Wie er oog voor heeft ziet de kracht van schoonheid die nu nog verborgen ligt onder het zand. Het schaduwspel nu, zal met het aanplanten en de aangroei van groen veranderen maar er niet minder om worden.

Er zullen vast wel mensen blijven gebruikmaken van het doorsteekje naast ’t Achterhuus, old habits never die. Maar wie zonder springen en klimmen wil gaan wandelen kan het bospark in naast de tennisververeniging, via de Ugchelsegrensweg of bij de stoplichten Ugchelseweg/Laan van Westenenk.

Reacties