Wintertentoonstelling in de synagoge aan de Paslaan

wintertentoonstelling
Foto: Werkgroep Apeldoorn Israël

Feesten vormen een belangrijk onderdeel van het Jodendom, maar hoe vier je feest als anderen je naar het leven staan? Dat is het thema van de wintertentoonstelling in de synagoge aan de Paslaan18, verzorgd door de Werkgroep Israël – Apeldoorn

Oorlog

Het Joodse deel van de Apeldoornse bevolking heeft in oorlogstijd erg hard geleden. Hele gezinnen en families zijn door onbegrijpelijk geweld weggevaagd of uit elkaar gerukt.  Niet alleen gezinnen, maar ook een instelling als Het Apeldoornse Bosch is destijds hard getroffen. Bijna de gehele instelling, patiënten en personeelsleden, is afgevoerd en vermoord in Auschwitz en Sobibor. In oktober 1941 werden er 1549 Apeldoornse Joden geregistreerd. Na de oorlog keerden daarvan slechts 150 mensen terug. Een deel van deze 150 mensen heeft destijds kunnen onderduiken, het andere deel kwam terug uit de kampen.

Vorm en houvast

Ondanks alle verdriet en spanning, de gevaren en beperkingen heeft de Joodse bevolking in Nederland tijdens de bezetting kans gezien vorm te geven aan en houvast te vinden in hun rituele feesten. Hoe je dat doet onder dergelijke omstandigheden, laten zij zien in de tentoonstelling.

Scholen

Voor deze tentoonstelling zijn in Apeldoorn ook alle scholen benaderd. Ongeveer 350 basisschoolleerlingen zullen de tentoonstelling op maandag, dinsdag- of donderdagmiddag bezoeken. Tegelijkertijd worden er op de scholen, basis- en middelbaar onderwijs, lessen verzorgd.

Opening

U wordt van harte uitgenodigd a.s. dinsdag 12 januari om 13.30u de officiële opening door opperrabbijn Binyomin Jacobs bij te wonen. Namens de gemeente Apeldoorn zal wethouder Kruithof aanwezig zijn.

U kunt de tentoonstelling bezoeken, elke zondag tot en met donderdag van 12 januari tot en met 4 februari van 13:00 tot 17:00 uur

Voor vragen kunt u contact opnemen met: 06-24614967 of 06-21681235

Reacties