Zorgen om houtkap Orden

Wandelaars in de omgeving van Orden maakten zich vanochtend bezorgd over de houtkap die daar op dat moment plaatsvond. De aanpak van de bomenkappers leek inderdaad nogal rigoureus. In het perceel, grenzend aan de weg, lagen tientallen gevelde boompjes en bomen te wachten om te worden afgevoerd.

Bosonderhoud

Bosonderhoud is nodig om te zorgen dat flora en fauna kunnen (blijven) voorkomen en gedijen in hun omgeving en te voorkomen dat dieren of planten op de lijst van bedreigde soorten geplaatst moeten worden in een bepaald gebied. Als een bos te dicht begroeid is vormt dat een directe bedreiging voor het voortbestaan van het leven in dat bos. Zonlicht is noodzakelijk voor het voortbestaan van dat bos, ook bijvoorbeeld voor het leven vlakbij, op en onder de grond.

Bossen moeten nu eenmaal worden gedund. Doet men dit niet, gaat het leven onder de takken van de hoogste bomen dood en ontstaat een ‘kaal’ dood bos. Het bos gaat zichzelf uitdunnen, dit zal voor met name wandelaars en fietsers gevaarlijke situaties opleveren, omdat boven in de toppen van de bomen dood hout gaat ontstaan dat zal kunnen afbreken.

Verantwoordelijkheid

Aanwezige bosarbeiders gaven aan in toenemende mate hinder te ondervinden van mensen die wegens ‘illegale’ kap‘ bijvoorbeeld de politie waarschuwen. De wandelaars verwijten dat zij hun verantwoordelijkheid nemen als zij in de veronderstelling verkeren een illegale praktijk waar te nemen zou onjuist zijn.

Reacties

Cookieinstellingen