PTSS Challenge: Wat is posttraumatische stressstoornis nu eigenlijk?

Foto: Marines-flickr

Jacco Scheer kreeg net als vele anderen een nominatie voor de PTSS Challenge, een initiatief gestart in Amerika om aandacht te vragen voor de vele zelfmoorden onder veteranen.

In Amerika zijn er 22 veteranen die lijden aan PTSS die zichzelf van het leven beroven. De 22-push-up Challenge werd in het leven geroepen waarbij je 22 dagen lang, 22 push-ups doet om hen te steunen en ze te laten weten dat ze niet alleen zijn.

Wereldwijd

Over de hele wereld werd de challenge opgepakt, vooral militairen, brandweerlui en politie-agenten volbrengen de challenge maar ook vele artiesten, sportmensen en individuen laten op YouTube zien dat ze de veteranen bijstaan.

Ook Jacco wilde meedoen maar eigenlijk zat hij vol met vragen zoals: wat is PTSS eigenlijk en kan iedereen het krijgen? Of alleen veteranen? Waar vind ik hulp als het oploop en is er wel iets tegen te doen? Hij besloot de challenge anders uit te voeren door in 22 afleveringen antwoorden op deze en andere vragen proberen te krijgen.

De afleveringen zullen niet in 22 dagen achter elkaar te zien zijn maar ongeveer om de twee weken. Apeldoorn Nieuws helpt mee deze boodschappen te verspreiden om het begrip en de kennis van PTSS te vergroten. De challenge is ook te volgen via Facebook, Twitter en YouTube. Op Facebook zijn Jacco en zijn team actief aanwezig.

Het eerste deel

In de eerste aflevering van deze PTSS Challenge komt Joop de Jong aan het woord. Hij is psychiater en is betrokken bij onderzoek naar slaapklachten, zoals inslaapproblemen en nachtmerries, waarbij hij onderzoekt of er een relatie bestaat tussen PTSS met slaap, dissociatie en psychotische symptomen.

Hij vertelt wat PTSS nu eigenlijk is, wat oorzaken kunnen zijn en welke symptomen die iemand die eraan lijdt kan hebben.

Reacties