Oranjekalender voor ‘Kunst en Cultuur Estafette voor Sint Maarten’

Foto: Gustave Nouel

De Deventer kunstenaar Gustave Nouel uit Aruba mocht de Oranje-verjaardagskalender van Dutch Orange Company BV. ontwerpen voor de start van het nationale ‘Kunst & Cultuur Estafette voor Rijksdeel Sint Maarten’ te Apeldoorn.

Oranjekalender overhandigd

Deze speciale kalender mocht de Deventenaar symbolisch aan burgemeester John Berends van Apeldoorn ‘overhandigen’ bij de openingsceremonie van Koningsdag. Later op die dag mocht Nouel, in de ACEC expositiezaal waar een videopresentatie over (de ramp op) Sint Maarten en een Oranje-expositie te zien waren op Koningsdag, ook ‘snel-schetsen’ maken van de burgemeester van Apeldoorn en de Gevolmachtigde Minister van St. Maarten, dhr. Hasani Ellis. ACEC (Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur), toonde de schilderijen van Nouel die in deze Oranjekalender waren opgenomen.

Alles voor Sint Maarten

Het doel van dit nationaal initiatief is inzamelen van middelen, financieel en materieel, voor hulp en ondersteuning van de kunst- en cultuurcentra, voor vervanging van vernielde materialen, voor leerlingen, kunstenaars, voor cursussen, opleidingen en exposities. In samenwerking met de Overheid en het NIA (National Institute of Arts) op Sint Maarten, worden ook mogelijkheden onderzocht voor de uitvoering van culturele uitwisselingsprogramma’s en workshops.

Nog een jaar

Stichting Oranjefeesten/Dutch Orange B.V. is  een plan voor hulp aan Sint Maarten aan het ontwikkelen, samen met het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Sint Maarten, enkele bekende kunstenaars, Galerie ‘de Aventurijn’ in Epe en Stichting Antilliaans Arubaans Beraad Apeldoorn (AABA). Pieter Verhoeve, voorzitter van KBOV (Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen) waarbij ruim 300 Oranjeverenigingen zijn aangesloten, heeft alle leden uitgenodigd bij te dragen aan deze nationale ‘Kunst en Cultuur Estafette Sint Maarten’. De uitvoering loopt (tenminste) door tot Koningsdag 2019.