Kosten parkeervoorzieningen mindervaliden in Apeldoorn onderaan in de lijst

Foto: Pixabay

In een onderzoek van besparingsplatform Kortingscode.nl werd uitgezocht wat je kwijt bent aan parkeervoorzieningen voor mindervaliden in de 25 grootste gemeenten van Nederland. Apeldoorn is in verhouding tot de andere 24 gemeenten erg goedkoop en staat op de 22e plek.

Grote verschillen

In Apeldoorn zijn de totale kosten €179. De kosten voor gehandicaptenparkeervoorzieningen tussen verschillende gemeenten liggen ver uit een met verschillen tot bijna €600 per aanvraag. Eindhoven komt als duurste gemeente uit, daar ben je in totaal €651 kwijt. In Den Haag, Almere en Ede is het laten aanleggen van een gehandicaptenparkeerplaats kosteloos. Den Haag heeft de kosten voor een parkeerplaats met €350,- verlaagd en is nu gratis.

Meerdere onderdelen

Gemeenten rekenen uiteenlopende bedragen voor de aanvraag en realisatie van een persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats (GPP), een medische keuring en andere kosten voor de GPK (gehandicaptenparkeerkaart). Zo zijn er gemeenten waar het gratis is, maar zijn er ook gemeenten waar de kosten al snel oplopen. De GPK is in heel Europa geldig.

Gehandicaptenparkeerkaart

De aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart kost in 2018 in Apeldoorn: €89. De aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart is in 2018 het duurst in Haarlem (€140), Zoetermeer (€126) en Eindhoven (€111) volgen op nummer 2 en 3. In sommige steden vergoedt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de kosten voor een parkeerkaart geheel of gedeeltelijk. Zo betaal je in Maastricht niks voor een gehandicaptenparkeerkaart omdat de kosten volledig worden vergoed.

Kosten aanleg persoonlijke gehandicaptenparkeerplaats 2018

De kosten voor de aanleg van een gehandicaptenparkeerplaats lopen per gemeente ook zeer uiteen, in Apeldoorn is dit €90 en zo betaal je in Maastricht (€635), Tilburg (€494) en Eindhoven het meest (€475). In Den Haag, Almere en Ede is dit geheel kosteloos.

Totale kosten parkeervoorzieningen

Wanneer je de totale kosten, inclusief aanvraag van een parkeerkaart, medische keuring en aanleg van een parkeerplaats bij elkaar optelt, betaal in Apeldoorn €179. De stad staat daarmee op de 22e plek. In Eindhoven ben je het duurst uit (€651), gevolgd door Maastricht (€635) en Haarlemmermeer (€612). In Ede ben je het goedkoopst uit (€88,50), gevolgd door Almere (€113) en Leeuwarden (€150).