Bijdrage aan het klimaat, liever niet uit eigen zak 

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De helft van de Nederlanders zou de welkomstkorting die zij ontvangen bij het afsluiten van een energiecontract niet doneren voor een beter klimaat.

Vooral jongere generatie bereid te doneren aan het klimaat

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 respondenten naar de bereidheid van Nederlanders om op een laagdrempelige manier een bijdrage te leveren aan het klimaat. De groep Nederlanders die hier wel voor openstaat (26%), bestaat opvallend vaak uit jongeren. Naast de bereidheid van jongeren om financieel bij te dragen aan het klimaat, is ook het vertrouwen in het klimaatbeleid bij deze groep hoger. Zo hebben 18- tot 35-jarigen hier dubbel zoveel vertrouwen in als Nederlanders in de leeftijd van 35  tot 65 jaar.

Jongere generatie positiever tegenover het klimaat

Het aandeel dat bereid is de welkomstkorting te doneren aan het klimaat bestaat met name uit 18- tot 35-jarigen (33%). In de leeftijdsgroep 35- tot 65-jarigen is men met 22% terughoudender. Dat verbaast Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, niet. “Jongere generaties zijn meer ideologisch betrokken bij het thema klimaat en lijken om die reden eerder bereid daaraan bij te dragen. Voor de jongere generaties lijkt het tevens minder uit te maken of zij het geld echt kunnen missen of niet. Slechts 15% van diegenen die willen doneren, geeft aan het geld niet nodig te hebben.”

Niet iedereen kan verduurzamen

Van de mensen die de welkomstkorting liever houden, kan 59% het geld zelf goed gebruiken. Volgens Bleker wil dat niet per se zeggen dat deze mensen niet bereid zijn een bijdrage aan het klimaat te leveren. “Energie is in korte tijd flink in prijs gestegen, waardoor het aantal energiearme huishoudens stijgt. Deze huishoudens hebben moeite met het betalen van de energierekening. Ondanks dat deze groep financieel niet kan bijdragen aan het klimaat, is het wel een optie voor groene stroom te kiezen. De afgelopen jaren zijn de kosten voor groene en grijze energiecontracten namelijk naar elkaar toe gegroeid. Groene stroom is in veel gevallen zelfs al goedkoper dan grijze stroom. Op dit moment heeft slechts 21% van Nederlanders die hun welkomstkorting niet wil of kan afstaan een groen contract voor energie. Hier liggen dus nog kansen om op een laagdrempelige manier bij te dragen aan het klimaat.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen