In- en uitchecken met een contactloze betaalpas op alle grote bussen van RRReis

Foto: ©RRReis

Reizigers in de regio IJssel-Vecht kunnen vanaf vandaag in alle grote stad- en streekbussen van RRReis in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op hun mobiel.

Nieuwe betaalvorm verder ingevoerd

De nieuwe betaalvorm was al mogelijk in de stadsbussen in Zwolle.  Sinds vandaag is dit uitgebreid. Daardoor kan nu in alle grote bussen van RRReis in de provincies Overijssel en Gelderland gereisd worden met de betaalpas. Dus ook in de bussen in het Vechtdal, Salland en de stadsdiensten in Apeldoorn, Deventer, Ede en Harderwijk. De bussen zijn herkenbaar aan de OVpay logo’s. Vanzelfsprekend is in- en uitchecken met de OV-chipkaart ook nog steeds mogelijk.

Reizen met een betaalpas is de eerste nieuwe betaalvorm in het OV, die door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk wordt ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. Het werkt heel eenvoudig en precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt bij de kaartlezer in met een contactloze betaalpas of creditcard, plastic of op een mobiel, en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde pas.

Makkelijk, maar wel even opletten!

Om ervoor te zorgen dat de reiziger betaalt met de gewenste pas, moet de pas, net als bij de supermarkt, uit de portemonnee of pasjeshouder worden gehaald. Of dat nu de OV-chipkaart, contactloze betaalpas, of creditcard is. Of de reiziger kiest bewust voor de betaalpas of creditcard op de mobiele telefoon. Vervolgens houdt de reiziger de pas stil tegen de kaartlezer bij het contactloos symbool. Het is belangrijk dat de reiziger met dezelfde pas in- en uitcheckt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening. De reiziger wordt er dus nadrukkelijk op gewezen om bij het in- en uitchecken dezelfde pas te gebruiken.

Hoe betaal je met OV-pay?

Reizigers kunnen vanaf vandaag in- en uitchecken bij RRReis in alle grote stad- en streekbussen met:

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank of SNS;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.
De bussen zijn aan de buitenkant voorzien van herkenbare logo’s, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van OVpay: in- en uitchecken met de contactloze betaalpas en creditcard. Reizigers die overstappen op OV-diensten van andere vervoerders zonder OVpay logo wordt geadviseerd om nog wél te reizen met de OV-chipkaart. OVpay is (nog) niet mogelijk in (de kleine bussen) bij buurtRRReis, reserveerRRReis en haltetaxiRRReis.

Zien wat je betaalt

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Het betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen

De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Daardoor wordt reizen met het openbaar vervoer steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. Ook de OV-autoriteiten en banken werken mee aan dit programma. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio’s in Nederland mogelijk. Op www.ovpay.nl staat een actueel overzicht. Andere nieuwe betaalvormen worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2023-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen