Dodenherdenking 2023 in Apeldoorn

Foto: ©Apeldoorn

In Apeldoorn vindt op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking plaats. In de Grote Kerk en het Oranjepark wordt er stilgestaan bij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere slachtoffers van oorlogsgeweld. Op het Eerbewijs in Loenen op donderdag 4 mei 203 – een herdenking waarbij op een unieke wijze oorlogsslachtoffers worden herdacht door hen een gezicht te geven – worden oorlogsslachtoffers herdacht. Op donderdfag 4 mei is er ook een openbare herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk aan de Kerkweg in Beekbergen.

Dodenherdenking Oranjepark / Grote Kerk

In de Grote Kerk wordt vanaf 18.45 uur een herdenking gehouden en iedereen is daarbij van harte welkom.  Bij deze herdenking zijn vooral jongeren betrokkenen, die met muziek en het voordragen van teksten stil staan bij de verschillende slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van slachtoffers van oorlogsgeweld na 1945. Leerlingen van Gigant en SPMA zijn in de voorbereiding hierop nog druk aan het oefenen om de 4 mei herdenking in de Grote Kerk goed te laten verlopen. In de afgelopen week zijn de muziekstukken uitgekozen, die zorgen voor de muzikale omlijsting. Een vocaal ensemble van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap zal ook een lied  ten gehore brengen.  De twee verhalen zullen  worden voorgedragen door leerlingen van de het Stedelijk Gymnasium. Deze verhalen gaan over:

 • De joodse familie Binasch
 • De verzetstrijder Jan Schut

Stille Tocht

Aansluitend is de stille tocht, die rond 19.20 uur vertrekt bij de Grote Kerk en naar het Oranjepark voert. Daar zal aansluitend bij het oorlogsmonument “de man met de vlag” de jaarlijkse dodenherdenking worden gehouden. De Stichting Bevrijding ’45 organiseert deze herdenking om stil te staan bij alle Nederlandse burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, waar ook ter wereld.

Toespraak burgemeester

Tijdens deze herdenking in het park zal onze burgemeester Ton Heerts in een toespraak ook kort stilstaan bij de betekenis van deze vierde mei. Na de kranslegging door de burgemeester en het blazen van de taptoe is er om 20.00 uur twee minuten stilte. Een leerling van het Veluws College Walterbosch zal een gedicht voordragen. Daarna zullen kransen worden gelegd. In het park zal de muzikale ondersteuning worden verzorgd door muziekverenging Klarenbeek.

Het tijdschema is als volgt:

 • 18.30 uur: De Grote Kerk is open
 • 18.45 uur: Herdenkingsprogramma
 • 19.20 uur: Opstellen voor de stille tocht en vertrek van de Stille Tocht
 • 19.45 uur: Aankomst stille tocht in het Oranjepark, opstellen bij het monument
 • 19.45 uur: Toespraak door de burgemeester van Apeldoorn Ton Heerts
 • 19.57 uur: Kranslegging door de burgemeester van Apeldoorn
 • 19.59 uur: Signaal ‘Last Post’
 • 20.00 uur: Twee minuten stilte, daarna wordt het Wilhelmus gespeeld
 • 20.05 uur: Genodigden leggen bloemen en kransen

Meer informatie >>

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen