Meer asielzoekers, dus ook meer incidenten in 2022

Foto: ©Google Street View

Via zaanstad : Overlast en criminaliteit door asielzoekers is net als het aantal bewoners in de opvang in 2022 toegenomen, blijkt uit het jaarlijkse incidentenoverzicht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Er werden 8700 incidenten en 5700 misdrijven geregistreerd waarbij de betrokkene in een asielzoekerscentrum of in de crisisnoodopvang verbleef.

Criminaliteit stijgt met hoger aantal asielzoekers

In 2022 verbleven 83.080 asielzoekers in een AZC of in de crisisnoodopvang. Van deze groep was zeven procent betrokken bij een incident van verbale agressie (zoals schelden en dreigen), fysieke agressie (zoals slaan, schoppen, trappen), non-verbale agressie (aanvallende houding of gebaren), verbale suïcidedreiging of zelfdestructieve acties. Van de asielzoekers in de opvang werd drie verdacht van een misdrijf. Nationaliteiten met relatief veel verdachten zijn Algerijns (44 procent), Marokkaans (33) en Tunesisch (31 procent).

Geen ruimte voor misdragingen

‘Elk incident is onaanvaardbaar en er één te veel. We moeten samen met de organisaties in de asielketen en het Openbaar Ministerie de krachten bundelen en ervoor zorgen dat asielzoekers geen ruimte krijgen om zich te misdragen,’ laat staatssecretaris Eric van der Burg weten in een reactie. Tegen asielzoekers die de gastvrijheid van Nederland misbruiken en voor overlast zorgen en/of zich crimineel gedragen past een harde aanpak, aldus de bewindsman.

Lik-op-stuk aanpak

Het Openbaar Ministerie hanteert voor asielzoekers die een misdrijf plegen een lik-op-stuk aanpak. Daarmee is het voor de verdachte duidelijk dat het plegen van een misdrijf direct strafrechtelijke gevolgen heeft. Waar mogelijk wordt snelrecht of supersnelrecht toegepast. Het lokaal bestuur, de asielketen en de samenleving moeten erop kunnen vertrouwen dat misdrijven niet getolereerd worden, aldus Van der Burg. Snel duidelijkheid geven op de asielaanvraag en verdachten snel voor de rechter brengen bij misdrijven moeten ervoor zorgen dat potentiële overlastgevers ontmoedigd worden om nog naar Nederland te komen.

Voorkom incidenten en maatschappelijke onrust

De impact van overlastgevers op de omgeving is groot, daarom is het voorkomen ervan belangrijk. Bijvoorbeeld door toezichtteams op straat, zoals in de gemeenten Westerwolde (met het aanmeldcentrum in Ter Apel), Cranendonck en Delfzijl en het faciliteren van gemeenten bij lokale initiatieven. Een gerichte aanpak blijft nodig om opvanglocaties veilig en leefbaar te houden voor zowel asielzoekers, medewerkers als omwonenden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft een Ambulant Ondersteunings Team voor locaties waar overlast plaatsvindt en die bewoners die (potentieel) overlastgevend gedrag vertonen intensieve begeleiding geven. Meer inzicht in de drijfveren van lastpakken helpt om effectiever in te zetten op preventie en maatregelen. Een onderzoek hiernaar wordt naar verwachting nog voor het einde van het jaar gepubliceerd.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-42022831.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen