Apeldoorn maakt speeltuinen en bushaltes rookvrij

Foto: ©Rookvrije Generatie

Gemeente Apeldoorn zet zich in voor een rookvrije omgeving voor kinderen. Daarmee sluiten we aan op het landelijke initiatief de Rookvrije Generatie.

347 extra plekken rookvrij

Op steeds meer plekken zie je de herkenbare blauwe borden en tegels van de Rookvrije Generatie al: bij schoolpleinen, sportclubs, zwembaden en (attractie)parken. De gemeente voegt daar de komende tijd 125 speelplekken en 222 bushaltes aan toe. Met de speeltuinen en bushaltes erbij worden zo meer en meer plekken in Apeldoorn rookvrij. En daar zijn we blij mee!

Terugdringen aantal rokers

We zetten ons in om roken te ontmoedigen, omdat roken veel persoonlijk en maatschappelijk leed veroorzaakt. In Nederland sterven ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Maar ondanks alle kennis die er is en de maatregelen die al genomen zijn vanuit de overheid, komen er nog steeds elke week nieuwe jonge rokers bij. Maatregelen om roken te ontmoedigen zijn dus nog steeds heel hard nodig. In Apeldoorn rookt 11% van de 16- en 17-jarigen. Dit percentage loopt op tot 16% onder de doelgroep 18+.

Apeldoorn vindt het belangrijk

Wethouder Anja Prins onderstreept het belang om er iets aan te doen in Apeldoorn: “Roken is ontzettend verslavend en het is tegelijkertijd de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. Daarom zetten we vol in op preventie, want als je niet begint met roken, hoef je ook niet te stoppen. We maken steeds meer plaatsen in de openbare ruimte rookvrij, zetten in op het voorkomen dat jongeren gaan roken en we bieden ondersteuning aan mensen die willen stoppen. Dit doen we allemaal in nauwe samenwerking met partners in de stad. Alleen samen kunnen we Apeldoorn steeds een stukje gezonder maken.”

De rookvrije Generatie – Rookvrij opgroeien.

Nationaal Preventieakkoord

De ambitie die in het Nationaal Preventieakkoord staat is dat we toewerken naar een Rookvrije Generatie in 2040. De Rijksoverheid maakte de afspraken in dit akkoord met meer dan 70 maatschappelijke organisaties. Concreet betekent dit dat:

  • vanaf 2040 kinderen opgroeien zonder contact met rokers en rook
  • er geen kinderen of zwangere vrouwen zijn die roken
  • maximaal 5% van de volwassenen nog rookt.

Om dit te bereiken neemt de landelijke overheid maatregelen zoals het hoger belasten van rookwaren, verkooppunten verminderen en een verbod op smaakjes bij e-sigaretten.

Voorlichting en samenwerking

Ook op lokaal niveau zetten we ons op verschillende manieren in voor een rookvrije toekomst. Zoals het rookvrij maken van plekken in de openbare ruimte. En het ondersteunen van organisaties die voorlichting geven aan jongeren en hun opvoeders. Daarnaast moedigen we ‘stoppen met roken’ aan en zorgen we dat stopondersteuning goed vindbaar en toegankelijk is. Dit doen we bijvoorbeeld in samenwerking met huisartsen.

Actieplan preventie en gezondheid

Naast wat we doen als het gaat om roken, zijn er nog veel meer onderwerpen die bijdragen aan een gezonde samenleving. De acties waar de gemeente de komende jaren samen met al onze partners mee aan de slag gaan zijn samengebracht in een Actieplan preventie en gezondheid. Met als stip op de horizon een Apeldoorn waarin onze inwoners een gezonde levensstijl hebben, gezond kunnen opgroeien en werken en wonen in een gezonde omgeving.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen