Stroomtekort dreigt de overgang naar elektrisch vervoer te vertragen

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

De Nederlandse straten zien een aanzienlijke stijging in het aantal laadpalen voor elektrische voertuigen, maar het tempo van deze uitbreiding moet niet alleen worden gehandhaafd, maar zelfs versneld, om aan de groeiende vraag te voldoen.

Stroomnetwerk zit vol

Het tempo waarin nieuwe laadpunten worden geïnstalleerd, moet minstens gelijk blijven en bij voorkeur worden verhoogd. Helaas lijkt het erop dat op sommige plaatsen de grenzen van het stroomnetwerk al zijn bereikt, en het wordt steeds duidelijker dat er dringende maatregelen moeten worden genomen om deze uitdaging aan te pakken. Doordat het volle netwerk eerst moet worden versterkt, komt er vertraging in het plaatsen van nieuwe palen.

Meer laadpalen voor hoge vraag

Uit onderzoek blijkt dat er de komende 7 jaar zo’n 400000 laadpalen moeten worden geplaatst. Om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen. Het huidige aantal laadpalen zal de komende jaren drastisch moeten toenemen om de ambitieuze beleidsdoelen voor elektrische voertuigen te kunnen behalen. Een gebrek aan elektriciteit dreigt echter roet in het eten te gooien, wat de overgang van traditionele benzine- en dieselauto’s naar elektrische voertuigen kan vertragen. In provincies als Overijssel en Gelderland kan het plaatsen van een openbare laadpaal nu al aanzienlijk langer duren dan verwacht, variërend van weken tot zelfs maanden, vanwege ontoereikende capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. De huidige stroominfrastructuur kan de groeiende vraag naar elektriciteit simpelweg niet aan.

Begin

Nederland heeft momenteel een leidende positie in Europa wat betreft het aantal nieuw geïnstalleerde laadpunten. In de eerste helft van dit jaar is het aantal (semi)publieke laadpunten gegroeid van 123.000 naar 138.000, volgens cijfers van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Deze groei is echter nog maar het begin, aangezien de komende jaren naar schatting bijna 700.000 nieuwe elektrische voertuigen op de weg zullen verschijnen, en in de daaropvolgende vijf jaar nog eens ruim één miljoen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen