Recordaantal jongeren voor het eerst in aanraking met politie

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het aantal jongeren dat voor het eerst een misdrijf pleegt, loopt op. In 2022 werden 17.000 jongeren tussen de 12 en 18 jaar verdacht van een misdrijf. Daarvan gingen er 11.000 voor het eerst de fout in, wat neerkomt op zo’n 66 procent. Dat aandeel was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) niet eerder zo hoog. Een recordaantal dus.

Recordaantal jongeren

De jongeren die voor het eerst met politie in aanraking komen worden first offenders genoemd. Zij werden in 2022 vooral verdacht van winkeldiefstal, en in mindere mate van mishandeling en geweldpleging. Volgens het CBS geldt de toename voor zowel jongens als meisjes. Ruim 80 procent van de 4000 minderjarige meisjes die verdacht werden van een misdrijf ging voor het eerst de fout in. In 2014 was dit nog zo’n 70 procent. Van de ongeveer 13.000 verdachte jongens was 60 procent een first offender, tegenover ongeveer de helft in 2014. Het bericht Recordaantal jongeren voor het eerst in aanraking met politie verscheen eerst op Sittard-Geleen.

Preventie en interventie

Jongeren komen om uiteenlopende redenen in aanraking met de politie, variërend van lichte vergrijpen zoals fietsendiefstal of winkeldiefstal tot ernstigere vormen van criminaliteit. De confrontatie met politie en justitie is voor de meeste jongeren een eenmalige gebeurtenis, en vaak blijft het bij die ene keer zonder verdere juridische consequenties. Dit duidt op een algemene tendens waarbij jeugdcriminaliteit niet altijd leidt tot een criminele carrière op latere leeftijd. Er zijn verschillende groepen jongeren die in aanraking komen met justitie. “First offenders” zijn jongeren die voor het eerst een delict hebben gepleegd en door de politie zijn opgepakt. Daarnaast bestaat er een categorie “licht criminele jongeren”, die al meerdere keren voor kleinere delicten zijn opgepakt. Preventie en vroegtijdige interventie zijn cruciaal om te voorkomen dat jongeren herhaaldelijk in aanraking komen met politie en justitie. Dit omvat niet alleen het adresseren van het criminele gedrag zelf, maar ook het bieden van ondersteuning op gebieden zoals mentale gezondheid, en het gebruik van middelen zoals alcohol en drugs, aangezien deze factoren kunnen bijdragen aan het risico op criminaliteit.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen