Gemeente Apeldoorn plaatst 100e statiegeldring

Foto: ©Zevenaar.Nieuws.NL/Gemeente Zevenaar

De statiegeldringen zijn ijzeren rekken die aan afvalbakken zijn bevestigd, waarin blikjes en flesjes kunnen worden geplaatst. Ze vergroten de kans dat statiegeld blikjes en flesjes worden ingeleverd voor recycling of hergebruik. Wethouder circulariteit, Danny Huizer, plaatste vrijdag 16 februari de 100e statiegeldring in de gemeente Apeldoorn. Deze is te vinden bij wijkcentrum de Stolp in De Maten.

Statiegeldring belangrijk

De statiegeldringen zijn ijzeren rekken aan bestaande afvalbakken. Ze bieden inwoners een praktische manier om hun statiegeldflesjes en -blikjes apart in te zamelen. Wie het statiegeld goed kan gebruiken, kan deze flesjes en blikjes vervolgens bij de supermarkt inleveren voor geld. Zo voorkomen de statiegeldringen dat deze waardevolle materialen bij het restafval belanden. Wethouder Danny Huizer benadrukte het belang van deze stap: “Met de statiegeldringen maken we het voor onze inwoners gemakkelijker om bewust om te gaan met hun afval. Samen werken we aan een schonere en groenere gemeente.” Statiegeldringen, ook wel doneerringen genoemd, zijn een innovatieve oplossing om het recyclen van plastic flessen te stimuleren en zwerfafval te verminderen. Deze ringen worden rondom openbare prullenbakken geplaatst, zodat mensen hun lege flessen met statiegeld erin kunnen plaatsen in plaats van ze weg te gooien. Dit maakt het voor anderen makkelijker om de flessen te verzamelen en in te leveren voor statiegeld, wat een extra zakcentje kan opleveren. Niet alleen daklozen of zwervers, maar ook kinderen die een extra zakcentje willen verdienen, de flessen kunnen verzamelen​​. Het concept komt oorspronkelijk uit Duitsland en heeft zich via initiatieven zoals The Happy Activist verspreid naar Nederland​​.

In totaal 118 statiegeldringen in Apeldoorn

Een succesvolle pilot in 2023 was aanleiding om meer statiegeldringen te plaatsen. Tussen april en september hingen er al acht ringen bij afvalbakken verspreid over het stedelijke gebied. In het eerste kwartaal van 2024 komen er daarom extra statiegeldringen bij. In totaal zijn straks 118 statiegeldringen te vinden op prullenbakken verspreid door Apeldoorn. Deze worden strategisch geplaatst op locaties waar zwerfafval vaak voorkomt, zoals in de buurt van supermarkten, snackverkooppunten, ontmoetingsplekken en recreatieparken. Dit initiatief komt voort uit de inzet van Emma Cirpka (voormalig raadslid D66) en Dieuwke de Boer (raadslid GroenLinks).

Circu…wat?!

Maar wat is circulariteit eigenlijk? Het klinkt ingewikkeld, maar het betekent simpelweg hergebruik. Circulariteit houdt in dat producten na gebruik dienen als grondstof voor iets anders. Een circulaire economie streeft naar een wereld zonder afval. Dit betekent dat je een product aan het einde van zijn levensduur niet weggooit, maar zo lang mogelijk repareert, hergebruikt, deelt, huurt en uiteindelijk recyclet. De doneerringen zijn een mooi voorbeeld van hoe lokale initiatieven kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving en tegelijkertijd mensen kunnen helpen een extra inkomen te genereren. Het is een win-winsituatie: het helpt zwerfafval tegen te gaan, bevordert het recyclingproces, en ondersteunt kwetsbare groepen in de samenleving met een extra zakcentje.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen