Fiks meer obesitas dan decennia terug

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo’n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

Obesitas komt meer voor

Met de Body Mass Index (BMI), een verrekening van gewicht en lengte, kan vastgesteld worden of iemand overgewicht heeft. Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Een BMI van 25 tot 30 wordt matig overgewicht genoemd. Bij een BMI van 30 of hoger heeft iemand ernstig overgewicht oftewel obesitas. Een BMI van 40 wordt morbide obesitas genoemd en is ernstig levensbedreigend. In 2023 kampte 1 procent met morbide obesitas. In totaal had ruim de helft, 51 procent, van alle Nederlanders vanaf 20 jaar in 2023 een zekere mate van overgewicht. Aan het begin van de jaren 80 was dit nog 33 procent. Het aandeel mensen met obesitas is ook sterker gestegen dan het aandeel mensen met matig overgewicht. De aandoening komt in Nederland wel minder voor dan in meeste EU-landen, zagen CBS en RIVM. Het bericht Fiks meer obesitas dan decennia terug verscheen eerst op Nieuws.nl.

Wat is obesitas?

Obesitas is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige ophoping van lichaamsvet, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en een verminderde levenskwaliteit. Het wordt vaak gedefinieerd door een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger. BMI is een eenvoudige index van gewicht-voor-lengte die vaak wordt gebruikt om overgewicht en obesitas bij volwassenen te classificeren. De oorzaken van obesitas zijn complex en multifactorieel, inclusief genetische, gedragsmatige, metabole en hormonale invloeden op het lichaamsgewicht.

Hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?

Leefstijlfactoren zoals overmatige calorie-inname, gebrek aan fysieke activiteit, en een dieet rijk aan vetten en suikers spelen een cruciale rol in de prevalentie van obesitas. Naast de fysieke gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, en gewrichtsproblemen, kan obesitas ook psychologische en sociale gevolgen hebben, waaronder stigma, discriminatie, en een lagere kwaliteit van leven. De behandeling van obesitas omvat een combinatie van dieetwijzigingen, verhoogde fysieke activiteit, gedragsveranderingen, en soms medicatie of chirurgie. Het belangrijkste doel is om een gezonder gewicht te bereiken en te behouden, wat leidt tot een verbetering van de gezondheid en het welzijn. Preventieve maatregelen zijn cruciaal en omvatten het bevorderen van een gezonde leefomgeving, het ondersteunen van gezonde voedingskeuzes, en het aanmoedigen van fysieke activiteit.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen