Nieuwe lijst moet scheiding soorten PMD logischer maken

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

Het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) heeft een nieuwe landelijke wel/niet-lijst opgesteld om mensen meer duidelijkheid te verschaffen bij de scheiding van PMD, plastic, metaal en drankenverpakkingen. Dat moet de vervuiling van deze afvalstroom zo veel mogelijk verminderen. Door de grote vervuiling lopen de kosten van gemeenten op.

Scheiding soorten PMD logischer maken door nieuwe lijst

Volgens Rob Versfeld van Milieu Centraal bestond er onduidelijkheid bij de consument. ‘Hierdoor raakten PMD-afvalstromen vervuild. Milieu Centraal heeft de nieuwe wel/niet-lijst verwerkt in de Afvalscheidingswijzer en op haar website. Zo bieden we de consument helderheid.’ Uitgangspunt is dat het voor inwoners logisch moet zijn wat in welke bak of zak thuishoort. PMD mag sinds 1 januari 2020 maximaal vijftien procent vervuiling bevatten. Is dat meer dan wordt de partij als restafval behandeld. Gemeenten lopen dan niet alleen een inzamelvergoeding mis, maar moeten ook betalen voor het verbranden van het PMD. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat bij de bron – dus bij de mensen thuis – gescheiden PMD gemiddeld 28,9 procent stoffen bevat die er niet in thuishoren. In een uitzending van het onderzoeksprogramma Pointer bleek dat het bedrag dat recycle-organisatie Verpact niet uitbetaalt bij een afgekeurde vracht was opgelopen tot ruim negen miljoen euro.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen