Tijdelijke maatregel in Gelderland: Een unieke methode om een wolf terug te laten trekken

Foto: ©Canva/Maximaal Sales

In een poging om de veiligheid van haar inwoners te verhogen, heeft de provincie Gelderland een ongewone maar opmerkelijke beslissing genomen. Er is een tijdelijke maatregel ingesteld waarin de wolf mag worden beschoten met een paintballgeweer.

Paintballgeweer als afschrikmiddel

Door de aanhoudende problemen met een wolf die niet langer mensenschuw is, heeft Gelderland toestemming gegeven om een paintballgeweer te gebruiken als afschrikmiddel. Deze beslissing, die bekend werd gemaakt op 3 mei 2024, is onderdeel van een bredere strategie om de wolf op afstand te houden van menselijke populaties. De aanpak met een paintballgeweer is bedoeld om de wolf een duidelijk signaal te geven dat mensen niet benaderd moeten worden. Deze methode, die zowel nieuwsgierigheid als controverse heeft gewekt, zal door speciaal getrainde professionals worden uitgevoerd die vertrouwd zijn met het gebied. Deze teams zullen actie ondernemen wanneer de wolf te dichtbij komt, en met verfkogels een ‘pijnprikkel’ afgeven. Het is de bedoeling dat deze tactiek de wolf leert om een natuurlijk ontzag voor mensen te herontwikkeling.

Veiligheidsprotocollen en publieke interactie

Met de toename van wolfwaarnemingen in de omgeving van Ermelo en andere gemeenten op de Noord-Veluwe, benadrukt de provincie het belang van het volgen van de veiligheidsrichtlijnen. Burgers worden aangemoedigd om bij een ontmoeting met een wolf kalm te blijven, het dier niet te naderen en om de normale paden te volgen bij een ontmoeting. In noodgevallen moet onmiddellijk contact worden opgenomen met de autoriteiten. De tijdelijke vergunning voor het gebruik van het paintballgeweer is 18 maanden geldig. Het is tevens een test om te zien hoe effectief deze methode kan zijn in het verminderen van ongewenste ontmoetingen.

Reacties vanuit de natuurbeschermingshoek

Hoewel sommige experts en lokale autoriteiten de strategie steunen, is er vanuit natuurbeschermingsorganisaties kritiek. Zij argumenteren dat deze aanpak mogelijk in strijd is met bestaande wetgeving en normen voor diervriendelijkheid. Zij pleiten voor alternatieve methoden zoals verdoving en verplaatsing van de wolf, argumenterend dat deze minder invasief zijn en beter passen binnen internationale beschermingskaders. De situatie in Gelderland blijft een interessante casus in het beheer van wilde dieren. Het is er één waarbij innovatieve methoden worden verkend om het vreedzaam samenleven tussen mens en natuur te bevorderen. Het gebruik van een paintballgeweer als non-dodelijk afschrikmiddel markeert een nieuwe fase in het wildbeheer. Vanwege de ophef zal die nauwlettend gevolgd worden door zowel voor- als tegenstanders van deze aanpak.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen