Renate Smies uit Apeldoorn is verkozen tot Taalheld van Gelderland

Foto: ©Lezen En Schrijven

Renate Smies uit Apeldoorn is verkozen tot Taalheld van Gelderland. Dat kreeg zij te horen op dinsdag 7 mei. Er was een verrassingsbezoek thuis door Anita Witzier, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven.

Taalheld

Renate had jarenlang moeite met lezen en schrijven. Inmiddels volgt zij een cursus. Haar Taalbegeleider nomineerde haar voor de Taalheldenprijs. Samen met 9 andere Nederlanders maakt Renate kans op de landelijke titel Taalheld 2024. Ook is er een publieksprijs. Daarvoor kan iedereen in Gelderland stemmen op Renate of op één van de andere genomineerden. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven, reikt de Taalheldenprijs in juni uit.

Podium

Elk jaar zijn er duizenden mensen in Nederland die de stap zetten om op latere leeftijd beter te leren lezen en schrijven. Om weer mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Al deze mensen verdienen een podium. Zodat zij met hun persoonlijke verhaal weer vele anderen kunnen inspireren. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven de jaarlijkse Taalheldenprijs. Via een landelijke oproep in maart kon iedereen in Nederland iemand nomineren die een cursus basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) doet. In 10 provincies is er nu een genomineerde. Renate is dat voor Gelderland. Daarmee maakt zij kans om Taalheld van Nederland te worden. Op woensdag 19 juni reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden deze prijs voor de negende keer uit. Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de uitreiking van de Taalheldenprijs mede mogelijk. Dankzij hen kan Stichting Lezen en Schrijven de genomineerde Taalhelden extra bedanken. Renate Smies: “Eerst had ik angst om te lezen. Nu zit ik op les en kan ik al korte stukken lezen in een boek. Ik help graag anderen om ook beter te worden in taal. En om moeite met lezen en schrijven onder de aandacht te brengen!”

Stemmen

Samen met Renate zijn ook in 9 andere provincies Taalhelden verrast. Met z’n allen gaan zij naar de landelijke Taalheldenprijs. Een deskundige jury bepaalt de Taalheld 2024. Maar alle 10 genomineerden maken ook kans op de Publieksprijs. Van woensdag 8 mei tot en met donderdag 13 juni kan iedereen in Nederland stemmen op zijn favoriete genomineerde. Dat kan op de website www.taalheld.nl.

Over Stichting Lezen en Schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone. Dat heeft veel gevolgen. Een baan vinden, gezond leven en grip hebben op geldzaken is dan lastiger. Stichting Lezen en Schrijven zet zich ervoor in dat iedereen kan lezen, schrijven en rekenen. Daarom ondersteunen we organisaties met advies, lesmateriaal en trainingen. Via campagnes, zoals de Week van lezen en schrijven, maakt de stichting laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij het publiek en de politiek. Zodat iedereen kan meedoen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen