Paintballgeweer voorlopig geen inzet tegen wolf

Foto: ©Canva

De provincie Gelderland mag voorlopig geen gebruik maken van een paintballgeweer om de wolf op de Noord-Veluwe te verstoren. Dit heeft de voorzieningenrechter besloten. De vergunning voor het verstoren van de wolf met een paintballgeweer is niet goed onderbouwd, volgens de rechter. Faunabescherming had bezwaar gemaakt tegen deze vergunning, en met succes.

Faunabescherming maakt bezwaar tegen paintballgeweer

De Faunabescherming was het niet eens met de provincie Gelderland over het gebruik van een paintballgeweer om de wolf af te schrikken. Volgens hen vertoont de wolf geen afwijkend gedrag. Ze vinden dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan voordat er wordt ingegrepen. Ook benadrukt de Faunabescherming dat er andere manieren zijn om de wolf te beschermen en om te voorkomen dat hij door mensen wordt gevoerd. De voorzieningenrechter was het eens met de Faunabescherming en besloot dat de provincie haar standpunt niet goed heeft onderbouwd. Daarom mag de provincie voorlopig geen gebruik maken van een paintballgeweer.

Vergunning niet goed onderbouwd

De provincie Gelderland had een vergunning verleend voor het verstoren van de wolf met een paintballgeweer in verschillende gemeenten, waaronder Ermelo, Putten en Harderwijk. De vergunning gold voor 18 maanden. Volgens de provincie was dit nodig omdat er meldingen binnenkwamen over een jonge wolf die weinig schuwheid vertoonde tegenover mensen en voertuigen. De provincie dacht dat de wolf waarschijnlijk gevoerd was en vond het in het belang van de openbare veiligheid noodzakelijk om in te grijpen. Maar de rechter vond dat de provincie niet goed had uitgelegd waarom dit nodig was en waarom de vergunning voor zo’n groot gebied en zo’n lange periode gold. Ook vond de rechter dat de provincie niet genoeg had laten zien dat er geen andere oplossingen waren.

Besluit geschorst

De voorzieningenrechter heeft het besluit van de provincie geschorst. Dit betekent dat de provincie voorlopig geen paintballgeweer mag gebruiken om de wolf te verstoren. De rechter besloot dat het bezwaar van de Faunabescherming een redelijke kans van slagen heeft. Daarom is de vergunning voorlopig geschorst. De provincie moet nu opnieuw naar de zaak kijken en een beslissing nemen over het bezwaar van de Faunabescherming. Dit moet binnen zes weken gebeuren. Tot die tijd mag de provincie geen paintballgeweer gebruiken tegen de wolf. Als de provincie na deze zes weken besluit om het bezwaar van de Faunabescherming af te wijzen, kan de Faunabescherming opnieuw naar de rechter stappen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen